29 maart Léon – SAN Martin del Camino

Het is vandaag precies 3 weken geleden dat wij gestart zijn in Roncesvalles, wij zijn over de helft en nog een kleine 14 dagen te gaan, we hebben in deze weken verschillende wegen bewandeld, in het begin in de Pyreneeën veel kleine paden met grote stenen en de laatste 1,5 week veel langs grote wegen, werkelijk de meseta vanaf Burgos tot Léon.

In Léon hebben we vannacht geslapen in het klooster van de Franciscaanse organisatie, we hebben daar 1 kleine kamer genomen, heerlijk om een aparte kamer te hebben met eigen douche en handdoeken, niet je eigen kleine afveeg handdoek te gebruiken,.

We lopen Léon binnen om ca 13.30 uur, installeren ons in de kamer en gaan direct na de douche de stad in, we willen naar de oude stad en naar de kathedraal, helaas gaat die pas om 4 uur open en daar hebben ze barretjes voor om die tijd te overbruggen, wij zijn bij het Gaudí huis geweest, dicht, andere kerk, dicht, dus dan maar wachten op 4 uur. En dat was zeker de moeite waard. Ook in de deze kerk moet je betalen wanneer je naar binnen wilt en hier vind ik het wel waard om € 6,— te betalen, via een QR code krijgen we alle informatie over de kerk, het verleden en de verbouwingen die plaats zijn gevonden, fijne bijkomstigheid is dat het ook in Nederlands is.

Het glas in lood in deze kerk is fantastisch, daar staat deze kathedraal ook om bekend, helaas kunnen we niet dicht bij deze ramen komen maar zelfs op afstand zijn ze prachtig.

We lopen nog een poosje door het oude centrum en genieten van de oude gebouwen die er heel netjes en onderhouden bij liggen, ook de mensen die buiten lopen zijn het bekijken waard, hele gezinnen met kinderen gaan er op uit en gaan naar de vele parken die deze stad rijk is.

Léon is een hele andere staan dan Burgos, iets vriendelijker door dat de straten breder zijn en de gebouwen niet zo hoog zijn, alhoewel ze ook 12 etages hoog zijn.

Wanneer we om half 6 weer in de hostel zijn staat er een Franciscaanse monnik klaar om ons een rondleiding te geven in het complex, het begint met het verhaal dat we 5 minuten moeten wachten omdat pelgrims altijd te laat zijn, vraagtekens van ons, we wachten 5 minuten en we zijn de enige die met deze “tour” mee gaan, de monnik begint al te zeggen dat liever geen vragen te stellen omdat hij maar 20 minuten de tijd heeft, heel vreemd allemaal en inderdaad staan we 20 minuten alterneer bij de ingang en we mogen zowaar nog ff in de kerk blijven maar hij gaat er van door, zelf ben ik anders gewend om iets te laten zien en ook zekers vragen te beantwoorden wanneer die zijn, maar ja, je kunt niet alles hebben.

We zitten nog ff in het park tegenover de kerk van St. Franciscus en lopen dan rustig naar onze kamer om onze benen rust te geven, om half 8 is er een eucharistieviering in de kerk en ik besluit er naar toe te gaan, had ik beter niet kunnen doen want de mis werd afgeregeld door een oude priester die zelfs niet kon knielen van ouderdom, 20 minuten later incl Pelgrimswegen stonden we weer buiten. Hier heb ik echt geen voldoening van gehad.

Om half 9 gaat de eetzaal open en kunnen we in de kantine onze maaltijd ophalen, we hebben geen keus maar de vissoep met aardappelen, 3 half gekookte eieren en 2 stukjes vlees met kaas en ham erin en een bekertje yoghurt worden op je bord gelegd, hier in deze hostel is nl ook een school gevestigd die de leerlingen s’avonds een warme maaltijd geven en daar doen wij dus ook aan mee, lijkt wel een gaarkeuken van het leger des Heils,

Elly vind het niet lekker, laat de helft staan en wat ze wel op heeft gegeten houd ze niet lang binnen, wij zijn dan ook binnen de kortste keren weer op onze kamer.

Het ontbijt vanmorgen was redelijk, koffie en 2 geroosterde broodjes, genoeg om op pad te gaan.

We hebben een platte grond van Léon die ons weer op de route brengt en het duurt meer dan 2 uur om de stad uit te lopen, we hebben dan al 9 km gelopen wanneer we eindelijk de huizen en industrie gebieden achter ons laten, we lopen langs een drukke verkeersweg waar veel verkeer langs raast, het weer is lekker maar niet erg zonnig, wel is de temperatuur lekker om te wandelen, echter na 12 uur wordt de wind steeds heftiger en eindigd zelf met windkracht 5, dat is best pittig wanneer je daar pal tegen in moet.

Om 3 uur na 26 km lopen we SAN Martin del Camino binnen en zien aan de linkerkant een hostel, we zijn er klaar mee voor vandaag met die wind en besluiten om hier te overnachten, we kunnen hier mee eten vanavond en morgenvroeg een desayuno kopen.

Na het wassen van onze kleren, die zijn binnen 1 uur droog gewaaid, terwijl wij nog ff op het terras zitten in de zon zitten we lekker te kletsen met John uit Ierland en een Amerikaan uit Washington, komen 3 Italianen binnen lopen en die komen bij ons op de grote slaapzaal liggen, we hebben maar 8 plaatsten maar ze willen onder bedden hebben, helaas dus want die hebben wij al en ze krijgen er ons niet van af, ze blijven het proberen maar we gooien al onze kleren op het bed en dan kiezen ze toch maar voor een bovenbed, de toon is gezet we zien vanavond wel.

Om 7 uur de gezamenlijke maaltijd en benieuwd wat we krijgen, kan niet veel slechter dan gisteren zijn.

Fijne avond allemaal en bekijk de weinige foto’s van vandaag, langs de weg was het niet leuk om veel foto’s te maken.

Laat een reactie achter