25 januari 2012 Funko Beach

Na een hele morgen hard werken in de zon en na 1 ltr. zweet verloren te hebben wordt het tijd voor een lekkere ontspannende middag.

Tegen 1 uur rijden we dan weg naar Funko Beach, een strand op ca 4 km rijden, eerst een stuk richting Takoradi en dan richting strand. Wij zijn hier vorige week ook geweest, heel erg rustig is het hier. Het strand is dichtbij en er waait mij hier toch een lekker windje en hier is het wel uit te houden, een heerlijke star erbij en dan nog een dus dat zat vanmiddag wel goed.

Vanmorgen begonnen met de afwerking van de omheining. Ik kan jullie geen foto’s laten zien op de site want dat gaat gewoon met dat internet hier. Het gaas is allemaal afgewerkt, de regenbescherming is op 4 golfplaten na ook klaar en de poort gaat er morgen ook in. A.s. zaterdag worden er 4 geiten gehaald, allemaal in de Vanessa. Maakt hier niets uit, we binden de poten wel aan elkaar en leggen de dieren op de grond in de auto.

Steven, een van de bewoners van Egyam die een kleine boerderij en ook enkele beesten heeft, gaat met ons mee om de dieren te controleren. Steven studeert nog voor dierenkunde en gaat 2 dagen in de week naar school. Hij zal ongeveer 40 jaar oud zijn en heeft al grote kinderen die bij hem in de omheining wonen. Hij heeft echt aanzien in het dorp.

Op de terugweg van het strand rijden we door Apoa, een dorpje langs de grote weg en daar hebben ze ook een “groentemarkt”. Wij eten hier heel veel tomaten dus er worden tomaten ingekocht. Helaas hebben ze geen ananas hier dus wij hebben geen toetje vanavond.

Rijden we op de zandweg richting het weeshuis, een weg van ongeveer 3 km, komen we 2 vrouwen tegen die ons aanhouden. Ze hebben net een grote vis gekocht op de markt in Pomponie, een vissersdorp iets verderop ( iets verderop is 2 km). De vis is een grote tonijn van ca 80 cm lang en ze vragen of wij deze vis willen kopen voor 20 GHC. Wij kopen de vis en geven deze af aan Cynthia, de kokkin van het weeshuis. Ze is laaiend enthousiast en de vis wordt meteen in stukken gesneden, in een emmer gedaan en er wordt peper (niet zo’n klein beetje) overheen gedaan, andere kruiden gaan er ook door heen en zelfs de kop wordt bijna helemaal gebruikt. Er blijft bijna niets over van de vis om weg te gooien, dus vanavond een heerlijke maaltijd voor de kinderen. Wij doen daar niet aan mee, wij eten niet mee van de keuken waar ze het eten allemaal klaar maken.

Wij beginnen ’s morgens met een ontbijt, brood halen we op de markt en dat smaakt heerlijk. Wel wit brood, beleg hebben we zelf uit Nederland meegenomen dus we hebben een continental breakfast. ’s Middags kookt Thea altijd (als we niet uit eten gaan) en vanmiddag hebben we nasi gegeten, vanavond hebben we weer brood met tomaten. De bevolking eet heel anders, ze gebruiken heel veel peper en andere scherpe kruiden. Ze zijn gek op foufou, foufou wordt gemaakt van Kasawa, deze wordt gekookt en in een grote houten kom helemaal plat gestampt zodat je een grote deegrol krijgt, (uiteraard met kruiden). Hier doen ze een soep bij of erover heen en dat moet heerlijk zijn. Ik heb het niet geprobeerd want het is gewoon rood van de peper.

Gistermorgen heb ik tijdens het hakken van een gat in de grond een paar zandkorreltjes in mijn oog gekregen, ik heb er de hele middag en avond last van gehad en vanmorgen was mijn oog behoorlijk ontstoken. Wij hebben hier oogzalf maar die is van mei 2011, dus over datum maar iets is beter dan niets. Misschien nog 1 nachtje slapen en kijken met je ene oog of het beter is geworden.

Vanavond krijgen we de doktersvrouw op bezoek, ze brengt dan de zelfgemaakte blouses mee voor mij, ben heel benieuwd hoe ze geworden zijn. De dagen vliegen nu voorbij, morgen gaan we een paar uurtjes nog aan het werk en we vertrekken vroeg naar de vismarkt in Takoradi en naar een Ford Oranje waar 400 jaar geleden de inlandse slaven door Nederlanders werden ontvoerd en getransporteerd naar andere oorden. Wens jullie allemaal een fijne avond en nu hoop ik dat mijn verslagen eindelijk op tijd zijn.

Groetn uut Egyam

Hans uut Twente.

4 reacties

 • Ada en Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Oh, oh, die arme geiten……sssttttt laat Marianne T het maar niet horen!!!

 • Lisanne schreef:

  Lieve Opa,

  Wat fijn dat je het zo leuk hebt! Ik ben vanmiddag bij oma van de kipjes geweest. Mama moest in de kerk aan het werk, dus ik mocht bij oma blijven. Dus we hebben samen de kipjes eten gegeven! Het gaat nog steeds goed met de kipjes hoor opa. Gaan we maandag als je terug bent samen de kipjes eten geven?

  Dikke knuffel van mij, Lisanne

 • Wilma Caiffa schreef:

  Wat een verhalen zeg. We zullen het weer gaan missen. Hele goede reis naar huis. Zal wel een overgang zijn. Het gaat hier vriezen. Groetjes van ons

 • joke schreef:

  Hoi Hans,
  Ik ben het met Wilma eens. Wat zal ik je verhalen missen.
  We hebben een heel goed beeld gekregen hoe het gaat in het weeshuis en in Ghana.
  Hoeveel kilo ben je nu afgevallen?
  groetjes,
  Joke

Laat een reactie achter