Dag 34: 30 juli Amance – Bar-sur-Seine 37 km( vervolg)

HOERA,  ik heb weer internet. En het grote nieuws is ook al bekend zag ik.

Wij worden oma en opa, hoera! Ik wist het al een paar weken want Mem en Marco zijn niet voor niets helemaal naar Esneux gereden in België. Het is werkelijk heerlijk lopen dat het voor het jonge stel zover is. Dan is de operatie toch niet voor niets geweest en ik wens hun dan ook een hele fijne zwangerschap toe, ik volg het op een afstand.

Over tot de orde van de dag. Na een paar vervelende dagen, niet wat wandelen betreft, maar wat overnachtingen betreft, zijn wij nu in Bar-sur-Seine.

Eergisteren in dat gehucht had ik een slaapplaats op een verdieping van een zaaltje. Het enige wat ik had was een matras en koud water. Ik heb mij prima gered, gelukkig had ik nog stokbrood over en die heb ik tegen 8 uur pas opgegeten om de avond te verdelen. Gistermorgen om 6 uur vertrokken naar Brienne en daar trof ik Lubbert weer. Samen weer opgewandeld tot Amance. Dat gehucht is nog kleiner dan waar ik de nacht daarvoor heb geslapen. Alhoewel wij nu met 4 pelgrims in een huisje zaten wat vrij compleet was, douche, keuken, maar geen warm eten. Komt er om 7 uur een rijdende slager langs, gauw de auto aangehouden en hij had worstjes en een soort mihou, dus dat maar gekocht. Intussen waren de 2 Belgen, die Frans spreken, op zoek gegaan naar eten. Zij kwamen met 6 eieren, 1 stokbrood en een potje onbekend vlees wat vacuum verpakt was terug. Samen gekookt, alles was pruimebel behalve dat potje vlees. Die heeft Alexander bijna helemaal alleen opgegeten, zo hebben we toch nog iets warms gehad.

Vanmorgen de stokbroden verdeeld en de ham die we gisteren ook hadden gekocht en de eieren gekookt en toen op pad naar Bar-sur-Seine.

Onderweg hier naar toe stopt Lubbert eerder dan ik. Ik stop het liefst naar ca 10-12 km en dat is na 2 uur en Lubbert stopt om het uur. Toch komen we elkaar regelmatig tegen tijdens de rustpauzes en verder lopen wij veel alleen.

In alle dorpjes die wij tegen kwamen was helemaal niets te koop. Geen bakker is in die dorpen meer aanwezig, geen bar waar drankjes te koop zijn en alle mensen zitten achter gesloten luiken. Je ziet af en toe wel eens iemand weg schieten maar hebben geen contact met hun. Vandaag weer veel door bossen gelopen, verschillende reeën gezien en langs veel weilanden gelopen waar echte Franse koeien in staan. Helemaal wit en altijd staat er een dikke grote stier bij. Een keer stond die aan het gaas te loeien met die dikke kop en als je er dan langs moet heb ik wel een stok in de handen.

Morgen komen Anneke en Symon helemaal uit Heerenveen naar Bar-sur-Seine.  We moeten nog afspreken waar we elkaar ontmoeten maar dat lukt wel.

nog ff een aanvulling op dit bericht.

Wij slapen vannacht in een schuur waar allemaal machine’s zijn opgeslagen voor de wijnoogst, deze mensen hebben hier een douche en toilet en een slaapplaatst gemaakt voor pelgrims, de kosten voor z’n onderdak bedraagt maar € 5,– per persoon, vanavond lekker pizza gegeten in de buurt met een wijntje erbj, kun je heerlijk op slapen.    Mijn suiker is deze week getest op 109 punten en dat is omgerekend naar nederlandse norm 6.0   dat is dus goed, mag ik ook een keer zondigen.

welterusten allemaal,

Groetn uut Bar-sur-Seine

Hans uut Twente

21 reacties

 • Anneke schreef:

  Hallo Hans,
  Je wandelt nu dus door het echte Franse platteland. Bijzonder, al die leegloop in die dorpjes.
  We zijn van plan om ong. 6.30 uur te vertrekken vanuit Tjalleberd. In de loop van de middag zijn we dan in Bar-sur-Seine. Ga je morgen nog op pad? Dan spreken we gewoon een stukje verder af. We houden contact!
  Groet, Anneke

 • Greetje schreef:

  Hans, geweldig wat we nu lezen. Jullie worden opa en oma.Volgens mij geeft dit bericht een enorme stimulans om de tocht der tochten te voltooien!!Ik smul van je verhalen.

  Groeten, GreetjeHabing

 • Ada en Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Ja, Hans, die lege dorpjes zie je steeds meer. Dat zul je ook in Spanje zien. Geen jongere die er nog een toekomst heeft. Wat fantastisch hé voor Cyntia en Marco en daarbij ook voor jullie en voor ons een beetje. Alles heeft z’n gradaties.
  Fijn weekend met Anneke en Symon. Voor allen onze groet.

 • Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Het lijkt de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging wel!

 • joke schreef:

  Hoi Hans,

  Wat geniet ik toch van je avonturen onderweg. Ik had al veel bewondering voor je als teamleider, maar nu kan je helemaal niet meet stuk voor mij. Morgen ga ik een weekje naar Zeeland. Maar… mijn leptop gaat mee. Ik hoop – want ik ben helemaal geen techneut – dat ik je daar ook kan volgen.
  Jongen, geniet met volle teugen en dat je opa wordt vind ik fantastisch
  Ik weet hoe ik van mijn kleinkinderen geniet.
  Liefs en een knuffel.
  Joke

 • Harrie en Ans schreef:

  Heeeei,Hans…jij maakt ook echt van alles mee in deze tocht…zelfs OPA worden! Hans wat geweldig,proficiat hoor!We sluiten ons bij de vorige reacties aan;moet inderdaad vast een stimulans zijn om de tocht der tochten te voltooien!…en dan wat het eten betreft hopen we dat er gauw betere dagen voor je aan breken!Een goed weekend gewenst en veel gezelligheid met je Fam. Geniet er van. Harrie en Ans.

 • Jeroen Perik schreef:

  Heee OPA 😀

  nu mag ik het eindelijk zeggen 😀
  jaa, ik word ook oom 😀 klinkt leuk he!

  maar vervelend voor je pa dat je onderweg niets tegen komt! ma moet maar weer nieuwe broeken kopen? omdat je nog meer afvalt? 😛

  veel plezier met A&S!

  je site word ook door klanten bekeken van broekhuis 🙂 leuk he 🙂

  groetjes Je Jongste zoon 🙂

  Jeroen

 • jenny nieuwland schreef:

  Dag Hans,
  Wat fijn dat je opa wordt,ik zal Ria ook feliciteren, kunnen we ons samen verheugen op het kleinkind, ik wordt nl.ook oma.Ik geniet van je reisverslagen, heb het gevoel alsof ik zelf de tocht loop.
  Nog een goede reis.
  Liefs Jenny.

 • Ans en Jan ( uut Brabant ) schreef:

  Hoi OPA Hans,

  Proficiat! Wat een positief nieuws, daar teer je nog maanden op. Geniet er van.
  Als je in een grotere plaats komt, kun je noodrantsoenen kopen voor de dagen dat je geen winkels tegen komt. Deze zijn gedroogd, licht van gewicht en heerlijk als je honger hebt.
  We genieten nog iedere dag van je script,als het in boekvorm uitkomt reserveren we alvast een exemplaar. Je schrijft zo dat de lezer a.h.w. met je meeloopt.
  Fijn weekend en een goede tocht verder.
  Ans en Jan

 • marco en cynthia schreef:

  Hallo Opa Hans,

  Je krijgt al veel felicitaties omtrent je aanstaande opa-schap. Wat heerlijk dat je nu vrij- uit kunt praten he 😉 Ook wij krijgen veel felicitaties per mail, telefoon of per post. Het is ook allemaal zeer bijzonder. Nog heel veel succes en we houden je ( met z’n 3-en ) in de gaten.

  Groetjes Marco – Cynthia en ?

 • Rene Masselink schreef:

  Hallo Hans

  Veel succes op je tocht. Ik heb je reis verslagen gelezen {leuk geschreven}
  Proficiat met je aanstaande opa-schap.

  Groeten Rene

 • Jack & Greta schreef:

  Hallo Bijna Opa !!
  Geweldig nieuws voor je en natuurlijk ook voor Ria.
  Gefeliciteerd, Nou als je dan nu een beetje doorloopt dan kom je steeds een beetje in de buurt van ons vakantie adres.
  Dus jij een paar uur lopen en wij een uurtje rijden (eind volgende week) dan trakteer ik op een etentje.
  We blijven je volgen, groeten Opa Perik wen er maar vast aan.

  Jack ( Plazac, Dordogne )

 • Frans en Clazien schreef:

  Hoi Hans.
  Van harte gefelicteerd met het opa worden.
  Geniet van alles wat j nu meemaakt.
  Groeten Frans en Clazien uit Wilnis

 • diny schreef:

  Hallo Hans
  Wat geweldig dat je Opa wordt van harte gefeliciteerd nog even wachten .wij worden ook weer opa en oma bij Remco en Erica in Januari verwachten ze rondt de 14jan.Maar wat geweldig allemaal wat je mee maakt wandelen gaat goed maar het eten minder.Je zal straks geen stokbrood meer lusten.Het is steeds een verrassing wat je weer te schrijven hebt.Nog veel goede dagen en wandelplezier ook wwer met A enS. diny

 • josé en gerard schreef:

  Het woordje mem vond ik al een beetje raar van Cynthia,bij het afsluiten van een mail.Nu begrijpen we het.Eerst dacht ik dat het een troetel naampje van jou voor haar was.
  Fijn dat Anneke en Simon nu bij je zijn.Heb je weer veel om bij te kletsen.
  Geniet er lekker van.
  groetjes ons.

 • Cynthia schreef:

  Hallo iedereen!

  Ik hoor in de wandelgangen dat sommige mensen niet het woordje MEM kennen. Dat is een troetelnaam van mijn vader.Toen ik klein was zei ik dat heel veel.
  Het heeft dus niets te maken met dat het woord Mem in het fries moeder-mama betekent. Die link leg je nu snel omdat ik zwanger ben. Tis echt dus een troetelnaampje!

  Liefs Mem-Cynthia

 • Hetty Gerbert schreef:

  Hallo Hans,
  Lees met veel plezier en bewondering je reisverslag.
  Gefeliciteerd met je a.s. grootvaderschap.
  Wens je veel succes en wandelplezier.
  Hetty Gerbert

 • Joop en Hetty schreef:

  Hallo Hans
  Na een lange vakantie zijn we weer terug aan de Vriezenveenseweg. We zijn begonnen met lezen van je wandelervaringen. Fantastisch. Wij wensen je een hele goede tocht. Proficiat met het goede nieuws dat je opa wordt.
  Joop en Hetty

 • Ans Schothuis schreef:

  Wat een belevenissen en wat een ervaringen!!
  Steeds weer boeiend om je reisverslag te lezen.
  En dan als klap op de vuurpijl het bericht dat je opa (en Ria oma) gaat worden. Van harte gefeleliciteerd!!!!

 • John Petersen schreef:

  Dag Hans,
  Ik las in de krant het artikeltje over je pelgrimstocht. Natuurlijk heb ik daarna ook je website bekeken, wat een leuke verhalen. Ik vind het heel bewonderenswaard dat je de voettocht naar Santiago de Compostella loopt. Ik blijd regelmatig op je website terug komen om te zien hoe het met je gaat. Heel veel succes en een goede reis gewenst.

 • Elly van den Berg schreef:

  Lieve Hans,

  Ik ben weer terug ui Zweden en lees op je website het prachtige nieuws dat je grootvader wordt.Fantastisch,van harte gefeliciteerd,wat een geschenk.
  Dit bericht geeft energie om je tocht te volbrengen want wat ik zo lees over die leegstand in de dorpjes is het niet gemakkelijk soms en is het fijn als je mede pelgrims ontmoet en eten samen kunt delen.
  Al wandelende kom je de ware lessen tegen die je bij het juiste gevoel brengen.Ooit heb ik met een vriendin een lang afstandspad gelopen in Engeland.Het was zeer heet(dik in de dertig graden)en kwamen zonder water te zitten.Niets was er,geen schaduw,geen huizen een open vlakte.Ik voel nog mijn blijheid toen ik uitgeput,bij een caravan op een veldje aanklopte en een fles water meekreeg.Dat was letterlijk een geschenk uit de hemel.Fijn dat je
  ook mensen ontmoet die met je willen delen.
  Hans, ik kan je weer volgen via het internet en wens je veel energie toe om je geplande wandelingen te kunnen maken.
  Veel liefs van Elly uut Hardenberg

Laat een reactie achter