Dag 51: 16 augustus La Châtre – Neuvy Saint Sépulchre 23 km

Je moet zo goed de plaatsen in de gaten houden waar je overnachtingplaatsen hebt:

Internet wordt daardoor steeds minder belangrijk. Uiteraard ben ik heel erg benieuwd naar jullie reacties, maar een slaapplaats en eten voor onderweg is voor mij toch prioriteit no.1.

Zeker in dit dunbevolkte gedeelte van Frankrijk, een hele mooie streek, niet zo heuvelachtig als in de Champagne streek met z’n uitgestrekte wijnvelden en graanvelden, maar hier meer veeteelt, bossen en maisvelden. Ook zie je hier veel zonnebloemen, ze laten met dit weer allemaal hun koppies hangen. De Fransen hebben een mooi woord voor deze bloem, tourne de sollei, draait met de zon.

Onderweg kom je langs oude boerderijen maar ook woningen. Al deze huizen zijn meestal afgesloten door hekwerken en een poort bij de ingang. 9 van de 10 woningen hebben honden die als gekken tegen de hekken opspringen om die eenzame pelgrim eens lekker te pakken. Ik ben maar wat blij met deze hekken. Ik heb van Marjan een pieper gekregen voor deze honden. Marjan en Ad, ik heb vandaag de gelegenheid gekregen om het uit te proberen en volgens mij werkt het. Achter het gaas zaten 2 behoorlijke blaffende en grommende honden. Ik dacht, dit is mijn kans, dus de pieper gepakt en geprobeerd. De honden gingen enkele meters achteruit en stopten met blaffen, pieper uit. Ze stonden te kijken: wat moet ik doen? Opnieuw achter die pelgrim aan of blaffen? Ze gromden nog een beetje en gingen terug. Conclusie voor mij: HET WERKT, dus de pieper nu altijd bij de hand.

Volgens mijn boekje, de GR654, loop ik nu een klein stukje naar het noorden, dan naar het westen en overmorgen gaat de route weer naar het zuiden, en dat is mijn bedoeling. Zo snel mogelijk richting Lourdes. Lourdes was gisteren nog op het nieuws hier, alles was ontruimd door een bommelding. Het moet toch niet gekker worden.

Vandaag door het plaatsje Sarvay gelopen. Om half 11 was hier een heilige mis, ik was er precies om die tijd, dus gestopt. Achter in de kerk de rugzak af en de viering bijgewoond. Het was een viering met processie voor de Saint Roch, hij stond voorin de kerk, tenminste zijn standbeeld. Na de viering werd het beeld in processie de kerk uitgedragen en buiten op het plein aanbeden. De dragers van het beeld hielden het beeld hoog zodat iedereen er onderdoor kon lopen en het beeld kon aanraken, ik ook dus.

Na deze viering terug in de kerk om mijn rugzak te pakken, komt er een mijnheer naar mij toe en vraagt of ik een pelgrim ben naar Santiago. Hij kwam uit België, een partnerstad. Samen met enkele anderen waren ze hier op uitwisseling. Een hele poos met hem gepraat, ik moest meedoen aan een gezellig afsluiten van de viering, een glas wijn met hun drinken en het speciaal gewijde brood samen met hun opeten. Joris Olivier bedankt, ook bedankt voor jouw gift voor het weeshuis in Ghana, als ik terug ben neem ik contact met je op.

Zit nu te wachten op Elly en Sjouke, zij zijn hier in de buurt op een camping. Ik kan hier een Gité opzoeken maar ook bij hun in de caravan gaan slapen en heb gekozen voor het laatste. Omdat ik 1 uurtje moet wachten dacht ik, laat ik mijn verhaal maar vast schrijven en laat ik nu meteen op internet komen dus de verhalen van de laatste dagen staan er nu ook op. Ik zit nu lekker op een terras met een ……….. te werken op mijn laptop en mijn berichtjes en reacties te lezen.

Wat ik de eerst volgende dagen ga doen weet ik nog niet. Eerst overleggen met Elly en Sjouke, leuk dat ze helemaal hier naar toe zijn gereden. Ik moet mijn nieuwe schoenen natuurlijk inlopen, nog enkele andere dingen regelen die ze voor mij hebben meegenomen en dan bijkletsen en bijkletsen.

Wordt dus vervolgd.

Hans uut Neuvy-Saint -Sépulchre

7 reacties

 • Thijs schreef:

  Hey Pa,

  Goed te horen dat internet niet meer zo hoog op je Prio lijstje staat. Dat betekend dat je iig je rust kan vinden. Aan de andere kant vind ik het wel jammer om regelmatig “Vandaag geen internet” op je site te moeten plaatsen.

  Goed Goan!
  Thijs

 • Harrie en Ans schreef:

  Ha Hans,fijn dat we weer van je verslagen van de afgelopen dagen mochten meegenieten!
  En zo te lezen ben je inmiddels al een bedreven Pelgrim geworden!!Ja Hans,de tijd gaat snel,inmiddels al weer 51 dagen achter de rug,1403km. gelopen,ongelovelijk,knap gedaan hoor Hans!
  Heel veel respect!Gelukkig gaan slaapplaats en eten voor internet,ook voor bezinning moet ruimte zijn,zo alles op tijd en plaats!!!Nu eerst veel gezelligheid met Elly en Sjouke,en het allerbeste voor deze week,tot horens
  Groeten vanuit Almelooo,Harrie en Ans

 • José-Gerard schreef:

  Wat fijn voor je,alweer visite.
  Kun je nu weer “roddelen” over je eigen familietak.Zo blijf je wisselen.Geniet er maar van.
  De volgende visite/kennis zal wel in Lourdes komen.Daarna is het denk ik wel afgelopen.
  Je bent ook al zover!Knap hoor!
  groet de uumetjes

 • Anneke schreef:

  Dag grote broer,
  Geweldig dat de ‘kouwe kant’ je een warm hart toedraagt en je komt opzoeken. Jammer voor ons dat we daardoor tijdelijk de stimulerende reacties van Ada en Henk moeten missen. Inmiddels is er dus een nieuw woord uitgevonden: kampeer-pelgrim :-). Laat je maar lekker verwennen door Elly met Nederlandse koffie, brood en warme hap (weer een nieuw woord: verwen-pelgrim). Vraag: heb je iets van Lubbert gehoord of gezien? Liefs, Anneke

 • Bea schreef:

  Hallo Hans

  Ben de vriendin van Wilma je Lourdes zusje,
  we hebben elkaar ontmoet in Den Bosch waar jullie op de trein naar Lourdes gingen.
  Volg je pelgrimstocht bijna dagelijks.
  Erg knap wat je doet.
  Veel loopplezier en succes.

  Bea

 • jose en theo schreef:

  Ha Hans,

  Na een paar dagen vakantie op de “camping”in Rietmolen, waren wij nieuwsgierig naar jouw verhalen. Leuke verhalen staan er weer op. Wij blijven je volgen gr. Theo en Jose

 • Ada en Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Hoi Hans (en Anneke)
  we zijn weer op onze post in Wilnis.
  Gaat goed, hé Hans en je hebt het weer nu ook mee. In Noord Frankrijk was her regen, regen en nog eens regen. Trouwens, ze waren daar niet aan het kamperen gelukkig en ze hadden daar een extra bed voor ons (de kwaliteit was wel iets beter!?). Ons verslag van het bezoek aan Hans zullen we op dag 49 zetten! Groetjes

Laat een reactie achter