Dag 62: 27 augustus Thiviers – Sorges 22 km

Vannacht enkele regenbuien gehad en de temperatuur daalde met 20 gr tot 20 graden.

Maar ik heb begrepen dat dat niets is met de regenbuien die over Nederland heen zijn getrokken. Er is veel regen gevallen bij jullie en hier loop ik te puffen met 40 gr.  Tenminste dat was gisteren zo, vandaag is de temperatuur ca 22-25 gr. met een stevig windje en daar ben ik wel blij mee want die drijven de regenwolken uit elkaar en geeft een beetje verkoeling.

Toch heb ik 1 maal achter mijn hoed aan moeten lopen die mij van de kop waaide. Een windvlaag van achteren nam ‘m mee maar nu heb ik de hoed strak om de kin getrokken. 

Gisteravond laat naar bed. Lang buiten gezeten met Arthuro en Francoisse, een Française die de Refugé in La Coquille beheerde maar nu vrij is en met ons mee wandelt naar Perigeaux. Het was gewoon te warm om te gaan slapen. Tegen half 12 toch maar het bovenste stapelbed vrij gemaakt van kleren en in de kleine slaapzak gekropen. Was toch snel vertrokken en tegen 2 uur begon het te regenen. Om 4 uur regende het nog, tenminste als het tussentijds niet droog is geweest. Toen wij om half 8 naar de toiletten liepen waren de straten nog nat maar het was wel droog.

Begonnen met een ontbijt in Thiviers, want op de camping was niets meer te krijgen, ze gingen na dit weekend ook sluiten. Dus eerst 2 km terug bergopwaarts en naar de boulangerie om broodjes te halen. Arthuro is ’s morgens niet zo snel dus die sluit af en wij met z’n 2en alvast op pad. Francoisse is een hele beste vrouw, ze is 67 jaar en doet al jaren vrijwilligerswerk in deze refugio. Ze is erg nerveus, praat veel in zichzelf en probeert mij onderweg Spaans, Frans te leren tellen en de dagen te leren kennen. Ze doet dat in zo snel Frans met Engels er doorheen dat ik er bijna niets van begrijp. Zeker van het Spaans niet. Ze heeft aan Arthuro natuurlijk een persoon waar ze Spaans mee kan praten en haar Engels is nog slechter dan die van mij dus met elkaar praten valt niet mee, maar ze blijft maar doorgaan. Ik begrijp er niets meer van waar ze over praat. Op een gegeven moment heb ik het door, ze vertelt het sprookje van assepoester in het Frans. Oh, maar die ken ik, dat heb ik eerder gehoord???????????

Hoe ze erbij komt om dat te vertellen is mij een compleet raadsel maar ze bedoelt het goed en is een schat van een mens. Maar ze moet een pipi doen in het bos en ik kan wel verder gaan, dus ik zie haar vlak voor Sorges pas terug, vlak voor de gesloten refugio. Die gaat pas om 4 uur open. De kerk is open dus naar binnen maar dit is ook een kerk zoals er zo veel zijn in Frankrijk. 13e eeuws, verbouwd en opnieuw verbouwd en alle beelden staan er nog. Hebben duidelijk geen beeldenstorm gehad zoals wij in de 16e en 17e eeuw (Henk klopt dat?). Overal staat St. Theresia uit Lisieux en laten wij daar nu voor 5 jaar geleden op vakantie zijn geweest en de kathedraal hebben gezien, dus ik kan er over mee praten. Ja ja, ze komt uit Lisieux.

In Sorges loopt de grote N21, een hele drukke weg naar het zuiden, of het noorden, zoals je wilt. Aan deze weg zit een auberge met heerlijke koffie en INTERNET, dus nu aan het tikken en direct op de site. De wonderen beginnen in Frankrijk echt te komen. Vanavond in Almelo de grote prof wielerronde. Elk jaar ben ik er bijna heen geweest maar dit jaar dus niet. Iedereen die er heen gaat veel plezier. Tonnie Kroeze is de man die verantwoordelijk is voor het parkoers en is daar het hele jaar druk mee en dan gaat hij a.s. woensdag ook nog mee met de Limburgse naar Lourdes. Tonnie, sjappoo voor jou.

Ik heb de vraag gekregen waarom ik een stuk met de trein ga. Nou, ik zal het vertellen. De Limburgse bedevaart heeft in september altijd 1 van de 3 grote bedevaarten en die heb ik veel begeleid als teamleider van de reisleiding, dus de chef van de reisleiders in de hotels van Lourdes. Omdat ik nog een kleine 300 km van Lourdes ben, kan ik die tijd niet overbruggen om op 1 september daar te zijn. Daarom heb ik besloten om het rustiger aan te gaan doen en minder kilometers per dag te gaan lopen want ik kan het niet halen. Wel kan ik op 1 sept. in Lourdes zijn als ik de trein van Perigueux neem naar Lourdes, want in Perigueux is een groot station met verbindingen overal naartoe. Ik kom dus eigenlijk een kleine 300 km tekort in tijd, maar ik vind het heel erg fijn om al mijn reisleiders in Lourdes te ontmoeten en te spreken. Ook wil ik daar wel hand en spandiensten verlenen als het mogelijk is.

Dus jullie begrijpen dat ik een stukje met de trein moet gaan om daar te zijn. Ik vertrek daar weer op 5 of 6 september om dan naar St. Jean Pied de Port te lopen en daar de Spaanse grens over te gaan.

Vandaar is het nog ca 33 dagen naar Santiago, dus nog een heel eind te gaan.

Verdere vragen worden graag beantwoord tegen een tarief van, wat zullen wij zeggen, € 2,50 per vraag, over te maken op de rekening van het weeshuis. Graag niet meer dan 3 vragen tegelijk.

Groetn uut Sorges

Hans uut Twente

10 reacties

Laat een reactie achter