Dag 71: 5 september Lourdes – Perigueux (trein)

Als pelgrim in de TGV naar Bordeaux. Een ritje van ca. 2 1/2 uur, daarna naar Perigueux weer 1  1/2 uur en dan lopend terug.

Ja, het is een rare wereld, maar toch doe ik het. Velen zullen wel denken waarom maar ik wil de route graag compleet hebben en dan kies ik toch voor deze optie. Ik weet dat ik 14 dagen langer over de tocht doe en dat ik langer onderweg ben, maar in totaal met deze mini-vakantie erbij scheelt het mij maar 7 dagen die ik extra wandelen moet. Deze 7 dagen zorgen wel dat ik dan door heel Frankrijk heb gelopen en dat maakt mijn route compleet.

Wel heb ik besloten dat ik de Camino Francés loop (Ada dit kost niets hoor). Dit is de meest bekende wandelroute naar Santiago, dus de noordelijke route gaat niet meer door. Hier heb ik een reden voor nl. dat de route 5 dagen langer duurt. Ook is hij veel zwaarder door de hogere bergen, loopt heel veel over drukke wegen langs de kust en daar is altijd een behoorlijke zeewind. Daar nog bij is deze route niet zo goed aangegeven en dat zijn voor mij al redenen genoeg om voor de drukkere route Francés te kiezen. Hier zijn ook veel meer slaap en eet mogelijkheden.

Zit nu in de trein dit verhaal te tikken, heel bijzonder. Het is behoorlijk druk in de trein, in deze TGV, maar ik heb een gereserveerde plaats dus goed voor elkaar. Van het hotel heb ik een lunchpakket mee gekregen. Ik weet nog niet hoe ik deze op moet krijgen want het is behoorlijk veel en ziet er goed uit. Joke heeft mij de hele morgen begeleid. We hebben samen koffie gedronken in het hotel, ff gepraat met de eigenaar en foto’s gemaakt. Daarna naar de heiligdommen, water meegenomen vanuit de grot maar niet bij de grot geweest omdat het zo druk was en ik er gisteravond ook al was geweest samen met Theo, Tonnie en Yvette. Allemaal reisleiders na de medewerkers avond in het clan verblijf.

Door naar de permanence waar Jan Min en Theo Heins  nog enkele administratieve werkzaamheden moesten doen en natuurlijk samen op de foto met de rugzak. Mijn rugzak voelt weer zwaar aan maar het is te doen. Ook Tonnie komt er bij en we maken foto’s bij de gekroonde maagd met de kerk op de achtergrond.

Dan wordt het toch tijd om naar het station te gaan, met 2 gedachten. Jammer dat ik Lourdes ga verlaten en blij dat ik morgen de tocht kan hervatten. Joke brengt mij tot aan de poort en gaat dan terug. We zwaaien nog op afstand naar elkaar en ik word aangeklampt door een Japanse. Of ik naar Santiago loop? “Yes I do” en wat de route is naar Santiago? Denk ik, kom je helemaal uit Japan en je hebt geen route? Dan ben je ook niet goed voorbereid. Maar ik heb geen route voor haar maar geef wel het adres van de gité hier in Lourdes waar ze wel de kaarten hebben.

Kom ik op het station, staat Riet Oude Lansink hier. Wat fijn, komt mij echt uitzwaaien. Ze koopt zelfs de Telegraaf voor mij van gisteren om Nederlands nieuws te lezen. Lees ik de kop en denk, ik ben eerder terug  in Nederland dan dat er een nieuw kabinet in Nederland is. We drinken samen nog een bakje koffie en dan wordt het toch tijd om het station op te gaan. Knuffel voor die, knuffel voor die en een hele dikke knuffel voor Ria en de kids. Het duurt toch wel een hele poos voor ik ze terug zie, maar de tanden op elkaar, de tenen krom in de schoenen en gauw de trein in. Mijn plaats zoeken en de rugzak in de bagage, Riet nog door het raam een kushandje geven en weg zijn we uit Lourdes. Alleen, na een hele poos fijne mensen om je een te hebben gehad zal wel weer wennen zijn, maar ik wil door. Even op de tanden bijten vandaag en weer aan het lopen zijn, dan lukt het wel weer.

In Bordeaux staat de trein voor Perigueux al klaar. Scheelt 9 min. dus naar een ander perron. Shit de verkeerde, maar ik kan dwars door een andere trein lopen en stap zo op het goede perron. Was een enkel spoortje met dubbel perron dus geen probleem. Ook hier is het niet druk in de trein, een mooie plaats en tijd genoeg om te lunchen, de krant te lezen en nog ff naar buiten te kijken. Deze treinreis komt veel overeen met de route die ik moet lopen en die staat mij wel aan, lekker vlak, bijna Nederlands.

In Perigueux aangekomen ga ik direct naar de Fam. Voisin waar we vorige week ook hebben geslapen. Ze zijn thuis en ik ben van harte welkom. Heb een klein cadeautje voor hun mee genomen uit Lourdes en ze zijn er erg blij mee. Slaap in dezelfde kamer als vorige week. Ik krijg een lekker bakje koffie en een stuk eigen gemaakte cake, ontzettende lieve mensen. Ik ga even naar een hotel waar ze internet hebben. Ik ben gewoon in een hotel om de hoek gaan zitten en ben direct ingelogd. Ha, ha, ha en mijn berichtje staat er weer op. Ben ook lekker mijn kippenpootje aan het opeten uit de lunchpakket. Zo meteen de reacties lezen en dan ga ik weer terug, eten en dan morgen “on route”. Ik denk dat ik al meteen een metgezel heb want mevr. Voisin vertelde dat er een Duitser komt die ook naar Santiago wandelt en van hier uit begint, we zien wel.

Alvast de groeten uut Perigueux.

Hans uut Twente.

7 reacties

  • Ada (ooit uut Twente) schreef:

    Harstikke goed Hans, je krijgt de flow weer zo te lezen.
    Fijn en bijzonder dat je zulke goede dagen hebt gehad in Lourdes.
    We gaan je weer volgen op je tocht. De kaart van Frankrijk weer bij de hand!
    Goedgoan en henig an.
    Dikke kus

  • Sjouke en Elly schreef:

    Hoi Hans, dus weer terug op de route naar Santiago! Is wel eerst weer wennen na die week Lourdes! Veel suc6, we blijven je iedere dag volgen.

  • Hoi Hans,

    Leuk om zo te kunnen zien waar je je bevindt!

    Voor je begon heb ik al eens proberen te posten maar helaas zonder dat het bij je terecht kwam 🙁 aangezien ik geregeld even spiek wat je doet probeer ik het nu nog eens 😀

    Succes!!

    Greetz Engelien

  • Saskia schreef:

    Hoi Hans,
    Je bent een echte Perik! Op karakter, álle kilometers lopen. Ben trots op je. Go for it!
    Liefs van Saskia

  • Dicky schreef:

    Hoi Hans, je bent nu weer aan de wandel. Hoe is dat na een week Lourdes? Wel weer wennen zeker. Ben zaterdag naar Ria geweest, en het gaat goed daar in Almelo.
    Loop ze weer en de groeten, Dicky

  • Frans en Clazien schreef:

    Hoi Hans.
    We hebben veel bewondering wat je in Louders gedaan heb en nog meer bewondering dat je de hele rit gaat lopen.
    Je gaat het redden en wij denken ook dat jij eerder thuis bent voordat er een kabinet is.
    Groeten Frans en Clazien uit Wilnis.

  • Jo Bosch schreef:

    Bonjour Hans,
    ja als ik je verslag lees, dat kan deze welkomsuitdrukking nog wel. Wat een onderneming, fantastisch van Hansuttwente. Daarmogen wij hier in het zuiden nog een puntje aan zuigen, maar oké het is je wensdroom en daar ga je dan ook voor. Hardstikke leuk dat je in Lourdes nog een aantal “oud”collega’s hebt ontmoet, dat moet een flikke opsteker voor je geweest zijn, denk ik.

    Ik ben vorige week achter jouw initiatief gekomen, vandaar deze late reaktie. Nou Hans blijf gezond en hou de moed erin.

    groeten en een stevige poot, ook van Trudy.

Laat een reactie achter