Dag 95: 29 september St Juan de Ortega – Burgos 34 km

Vandaag moet ik toch nog iets over gisteren vertellen, dit is te mooi om het niet op de site te zetten.

In St. Juan de Ortega is werkelijk niets te doen, 5 woningen, 1 hele mooie kerk en een bar annex restaurant, that’s it, no more. Gisteravond om 6 uur naar de kerk geweest, een pelgrimsmis met de pelgrimszegen, weer heel bijzonder, daarna is het de traditie dat alle pelgrims na de mis naar de Albergue gaan en daar gratis soep krijgen die gemaakt is door de pastoor van de parochie, een heerlijke soep maar niet maagvullend zo dat we toch naar het restaurant moesten om te eten.

We zijn Suzanne, Karin, Birgit, Jacob, Reinhard en ik, maar aangezien dit lokaaltje maar 20 plaatsen heeft en wij met 60 pelgrims moeten we natuurlijk wachten op onze beurt, geen probleem hoor want 1 fles wijn kost hier maar 4 euro en smaakt prima. Eindelijk komt er een tafeltje vrij en wij kunnen gaan zitten, maar eerst moet er nog besteld worden, wij kijken naar de tafel naast ons en zeggen dan in gebaren dat wat onze buurmannen hebben dat wij dat ook wel willen, haalt de ober plotseling het bord van de etende pelgrim weg, laat het ons beter zien en wijst op de kaart aan wat het is en schuift het bord weer terug, de pelgrim eet gewoon verder en wij lachen ons een ongeluk, maar we bestellen het zelfde en het smaakte ons heel goed. We waren laat dus pas om ½ 10 in de slaapruimte van ca 48 bedden, dus vannacht weer een gesnurk vanjewelste gehad, ook praten de Spanjaarden bijna altijd, zelfs nadat het licht is uit gegaan om 10 uur kunnen ze de mond nog niet dicht houden, ook op de Camino lopen ze de hele tijd ontzettend te kletsen.

Vanmorgen om 7 uur ontbeten, we hebben gisteravond in het restaurant al een groot brood kaas gekocht en die ingepakt voor vanmorgen, het enigste wat we vanmorgen konden krijgen(kopen) was een kopje lauwe koffie. Onderweg naar Burgos een behoorlijke grote plaats veel over asfalt gelopen, de laatste km gingen door de stad, en dat duurde ongeveer 2 uur, ook in deze stad zijn de markeringen niet zo goed aangegeven dus op goed geluk naar de Kathedraal gelopen, daar hebben we ook de stad Albergue genomen, 150 slaapplaatsen hier in één gebouw, maar dit is verreweg de beste waar ik heb geslapen, we hebben een open kamer voor 4 personen douches voldoende (5) en meerdere toiletten die lekker schoon zijn, ook zijn hier wasmachines aanwezig en drogers dus we hebben besloten onze was hier gezamenlijk te doen, Reinhard en ik zitten nu te wachten op de was en dan in de droger te doen zodat we lekker alles weer schoon en droog hebben, niet dat het smerig is of zo maar nu kunnen we wassen met meer zeep dan we normaal doen, moet nog proberen de internet code te bemachtigen en dan kan mijn verhaal op de site.

We overleggen nog of we hier 1 dag extra blijven, we weten het nog niet, we willen wel verder maar we denken ook dat een dag rust ons goed doet en dat kan beter in een grote stad dan in een dorp.

Morgen gaan Susanne, Brigitte en Karin weer terug naar Zweden, hun Camino zit erop en hun vakantie ook, wij vinden het jammer en zij ook, hebben de laatste dagen veel met elkaar opgetrokken en ook s ‘avonds vaak samen gegeten. Hier ontmoet je steeds weer de zelfde mensen, Ans en Jan en ook Frans Rooyendijk zullen dat wel kunnen beamen, die hebben de Camino alle drie al eens gedaan, Frans nog afgelopen zomer vanuit Lourdes, Frans, nog bedankt voor jouw tips. Het grappige is dat Ans, Jan en Frans elkaar ook kennen en ik ken ze van een heel andere kant de een van Lourdes en de anderen van de oude school van Ria.

Vandaag ook een SMS gehad van Lubbert en van Mathieu, de een zit 2 dagen voor mij en de andere 9 dagen, dus de kans dat ik Lubbert nog zie is aanwezig, met Mathieu zal dat ws niet meer lukken. Nu de foto’s nog ff op een stikkie zetten en opsturen naar Nederland zodat jullie de foto’s van de laatste 5 weken ook kunnen zien, het zijn er heel veel geworden dus dat wordt voor jullie een lange zit.

Wij zijn vanmiddag en vanavond de stad in geweest prachtig prachtig gewoon een geweldige kathedraal, heel mooi gerenoveerd een paar jaar geleden en wat ook bijzonder was, we ontmoeten mensen in de kerk uit Denekamp en uit Haaksbergen heel leuk en fijn om weer Twens te horen, een heel leuk gesprek met deze mensen gehad die de Camino met de auto doen omdat een van hen deze 8 jaar geleden ook te voet heeft gedaan en nu de route wil laten zien, ook deze mensen sponsor mij a.u.b..

We komen in een hele grote protest demonstratie tegen de Spaanse regering, we hebben gemaakt dat we weg kwamen veels te bang dat het uit de hand ging lopen zoveel politie op straat en enorm veel kabaal.

Dus gauw een restaurant opgezocht die open was en dat viel heel erg tegen, bijna alles is dicht vanwege de protesten, maar we hebben gegeten en ook eten gevonden voor morgen vroeg, terug naar de kathedraal om om 1/2 8 een mis bij te wonen (in het Spaans) en toen gauw proberen internet te vinden wat dus niet gelukt is zodat ik nu in de Albergue snel achter de computer ben gaan zitten en mijn stikkie voor de verhalen de 1e keer gebruik heb, plakken knippen in het Spaans, het is mij gelukt,

geniet van het verhaal vandaag en denk er aan, ik hoef nog maar 500 km dus SPONSOR MIJ A U B  het is niet voor mij maar voor het weeshuis.

Groetn uut Burgos

Hans uut Twente

5 reacties

  • Henk (ooit uut Twente) schreef:

    Informatietips Burgos:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgos_(Spanje)
    en
    http://www.toerismeinspanje.es/burgos.html

    voor foto’s:
    http://www.google.nl/images?hl=nl&biw=1276&bih=599&q=burgos%20spanje&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

    Wij zijn in 2000 en 2008 in Burgos geweest. In 2008 was de kathedraal weer in volle glorie te zien (in 2000 volop in restauratie).
    Een zekere Johannes uit Keulen was de bouwer in de middeleeuwen. De torenspitsen lijken op die van de Dom in Keulen. Burgos is een geweldig mooie stad (en heeft een prachtige gemeentelijke camping).
    Een karthuizerklooster ligt tegenover de camping. Een juweeltje, absolute top!!

  • Ada (ooit uut Twente) schreef:

    Hans, € 4,– is wel duur in Spanje voor een fles wijn. Moet goedkoper kunnen en is ook lekker! Laat ze maar kletsen, die Spanjaarden, je verstaat het toch niet…..
    Leuk al die ontmoetingen, geniet ervan en van de prachtige stad.
    Buen viaje a Santiago de Compostella!
    good goan en henig an!

  • Susanne Svärd schreef:

    We meet this morning for the last time, maybue. I allready miss you and your two special friends who I´ve been walking together with during the last week. I was so sad this morning but feels a little better now. Karin, Birgtta and I will stay here in Bilbao to Saturday morning. Then we have to go back to Sweden again. I cant find your e-mail adress, please let me know it!
    Buen Camino!

  • Susanne Svärd schreef:

    Hej igen!
    Först och främst, jag behöver ná dig via e-mail men inte via din länk pá din Blogg. Den fungerar inte for mig. Har du nágon annan e-mail adress?
    Jag kommer troligen tillbaka till er och Caminon om 2 veckor. Känner att jag máste det av olika anledningar. Sitter nu pá hotellet i Bilbao och försöker ordna med det praktiska hemma i Sverige. Det är inte riktigt klart ännu sá jag kan inte boka flygbiljetten ännu. Tacksam för meddelande om att du och Reinhard har läst detta meddelande sá fort som möjligt ok? Snälla, ge mig även en e-mail adress som du eller Reinhard läser dagligen.

    Hälsningar,
    Susanne fran Sverige

  • Susanne Svärd schreef:

    Hallo again!
    I have just managed to fixed averything in Sweden so I can come back to you at the Camino again. Have to go home and work for 10 days. Just found a flight who is landing in Santiago Compostela the 13th of Okt. Then I will take a bus to Sarria. Do you know when you will be there or in Triacastela? Please answer at my e-mail: seddish14@yahoo.com as soon as possible!

Laat een reactie achter