Dag 102: 6 oktober Bercianos – Mansilla de las Mulas 31 km

Vandaag een kleurrijke dag op de Camino, het was allemaal blauw, rood, geel, groen, zwart en grijs. Eigenlijk een prachtig gezicht, zeker met de lange weg die we moesten lopen maar:

Het was noodzakelijk voor de regen, we moesten allemaal onze regencapes om doen. In het begin miezerde het nog een beetje maar later werd het echt regen. Maar de wandeltocht is weer prachtig, we begonnen om 8 uur, de zon komt pas om 8 over 8 op dus we kregen een mooie rode achtergrond. Tegen ½ 9 kwam de zon ook goed te voorschijn en dat zagen we door de regenbogen die wij in de verte zagen. Prachtig om te zien, maar geen goed teken want dan zit er regen in de lucht en dat klopte dan ook.

Gisteravond in de Albergue van Bercianos om 7 uur een gebedsdienst, door de 2 dames die de Albergue in hun vrije tijd en vrijwillig runnen. Deze dames komen uit Italië en uit Canada om hier geheel vrijwillig en zonder vergoeding de pelgrims in te schrijven, de bedden te wijzen, en alles schoon te houden, een behoorlijke taak die ze 14 dagen doen. Na de gebedsdienst kreeg iedereen die aanwezig was de gelegenheid in zijn eigen taal een woordje te zeggen in de kring. We waren met ong. 10 personen en we stonden hand in hand met elkaar en een kaarsje voor diegene die het woord had, heel bijzonder en ook emotioneel voor sommigen.

Om 8 uur gezamenlijk eten, onder leiding van de Annette en Marie werd er door de pelgrims eten gekookt, de tafels werden gedekt, en uiteraard werd er wijn geschonken(dat wordt voor mij afkicken als ik thuis ben). Het eten bestond uit een saus met heerlijke champignons, uien en paprika en spaghetti met een vleessaus. Als na gerecht een hele grote fruitschaal met alle soorten fruit fijn gesneden en door geroerd, uiteraard zaten hier ook bananen bij dus dat was heel voorzichtig op scheppen.

Vanmorgen afscheid genomen van Jakob, hij gaat met de trein naar León om vandaar uit met de bus naar Madrid te gaan. Hij blijft 2 dagen in Madrid en gaat dan vrijdag weer naar huis. Hij had nog 2 dagen langer kunnen lopen maar hij wilde zeker zijn dat hij vrijdag op tijd in Madrid is dus is hij vandaag al gestopt.

Onder het wandelen denk je natuurlijk veel na. Vandaag heb ik  gedacht over de Spaanse dessert waar we liepen. Deze is zo uit gestrekt dat je bijna kan zien dat de wereld rond is, alleen de pelgrims steken boven alles uit en die lopen in colonne achter elkaar. Ik denk dat het na León nog drukker wordt op de Camino omdat er veel mensen zijn die de laatste 280 km nog willen lopen.

De Albergue van vandaag is iets luxer dan die van gisteren, iets maar niet veel. De douches ( 2 stuks) zijn alleen van een plastic gordijntje voorzien. Je kleren moet je mee nemen in de doucheruimte en proberen droog te houden met het douchen. Ook zijn er altijd mensen die willen weten of de douche vrij is en kijken dan achter het gordijn. Je kunt toch wel zien wanneer het gordijn gesloten is dat er iemand aan het douchen is verdikkie, maar ja dat is ook Camino.

Weer geen vrij internet vandaag dus weer zoeken in het dorpje of het lukt iets op het net te zetten. Vanavond kijken voor een eetgelegenheid en voor morgen een ontbijt en dan zien we wel weer.

Internet is nu gelukt in een hotelletje waar we samen 1 colaatje drinken. We blijven hier ook om te eten, een heel klein maar toch gezellig huisje hier met een vriendelijke eigenaar die ook een beetje Engels kan.

Groetn uut  Mansilla

Hans uut twente

8 reacties

 • Ada en Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Hans, je bent op weg naar León. Dit stukje route naar León hebben we niet gedaan. Maar wel in León geweest (2000). In León MOET je naar de kathedraal. Je MOET de 3/4 hectare glas in lood ramen gezien hebben. En… Gaudi heeft er een mooi gebouw neergezet: Casa Botines.

 • Cynthia schreef:

  Lieve Pap,

  Het einde komt nu wel een beetje in zicht he? Dat word zeker afkicken met je wijntje! Ik had het er nog over met mams. Ze had nog mooie flessen wijn in de kelder staan, kwamen die ook eens op zei ze! Maar of ze nog lekker zijn…….?
  Hier gaat het goed. Vandaag weer druk geweest met kransen maken voor het goede doel. Een 40 stuks in totaal hebben mams en ik wel gemaakt, en we beginnen daar nu wel een beetje zat van te worden. Mams is er maar druk mee met snoeien, ze komt echt overal, en belt overal aan bij huizen! Ze is alleen maar druk met je goede doel, en komt tijd tekort voor zich zelf!
  Loop maar lekker verder in Spanje, dan ben je binnenkort weer lekker thuis!
  Liefs Mem

 • Thijs schreef:

  Hey Pa,

  Stickie is goed overgekomen. Ik mis alleen wel week 13. Ik zet ze zsm op de site!

  Thijs

 • Ans en Jan ( uut Brabant ) schreef:

  Hoi Hans,

  Ada en Henk hebben gelijk, je MOET de kathedraal van Leon gaan bekijken, vooral het glas in lood. De spitse torens van de kathedraal zijn duidelijke richtingwijzers, ze zijn al van veraf te zien. Veel wandelplezier met zonneschijn.
  Ans

 • Kadetski schreef:

  Hoi Hans,

  Loop je nog steeds op je 2-de paar schoenen?Het verlangen naar huis lees ik soms door je twentse taal. De finish zal je volgens mij halen en de laatste dagen vanaf nu worden steeds drukker..maar dat helpt misschien vor de spirir (of juist niet)
  Genieten van de essentie van het leven eten, slapen en mensen ontmoeten!

 • Ans Pijpers schreef:

  Hallo Hans,

  Ik heb niet veel gereageerd, maar je wel de hele tijd gevolgd. Geweldig dat je al zover bent en ik neem mijn petje voor je af. Nu nog de laatste kilometers. Ik weet dat je die gaat halen en ik hoop dat alle reacties je een beetje vleugels geeft voor die laatste dagen. Nog even en je ziet je familie weer. Geniet ervan.
  Ans Pijpers uit Baarlo (helemaal aan het begin)

 • joke schreef:

  Hoi Hans,

  Op dit late uur nog even een berichtje.
  Jongen je bent super.
  Je kan niet meer stuk voor mij.
  Kon je toch al niet hoor!!!
  Doe rustig aan en zorg goed voor je voeten.
  Een dagje later aankomen is ook geen probleem.
  eniet nog ten volle van je laatste veertien dagen.
  Lieve knuffel. Joke

 • Wil Koperdraat schreef:

  Hallo Hans,

  Inderdaad de kathedraal van Leon moet je vooral van binnen zien. Leon is trouwens helemaal een mooie stad. Klein Parijs!?
  Nog zo’n dikke 330km en niet de makkelijkste. Zet je “beste” beentjes voor!
  Groet Wil K

Laat een reactie achter