Dag 105: 9 oktober Hospital de Órbigo – El Ganso 38 km

Een pittig dagje vandaag, veel kilometers gemaakt en veel later in een Albergue dan anders, maar het is wel een mooie herberg, klein en gezellig.

Maar de dag van vandaag was anders niet zo mooi, het begon zo goed vanmorgen, lekker vroeg uit de veren, ontbijten en om 8 uur waren we al een paar kilometer op weg omdat we wisten dat we een pittig dagje zouden hebben.

Zijn we net door Villares de Órbigo gelopen wordt het heel donker en we zien de regen dichterbij komen, dus gauw onze ponchos over de kop en over de rugzak maar het is een hele beste bui dus we zoeken wel een schuilplaats, Reinhard niet die gaat verder maar ik zie een schuur en loop naar de schuur toe, intussen begint het al te gieten en ik zie dat in de deur van de schuur de sleutel in het slot zit dus ik maak gauw de deur open en duik snel naar binnen, blijkt dat ik een hele grote schapenschuur gedoken ben, tussen 700 schapen zoals de Spanjaard die ik ff later aanspreek zegt, maar de regen kletterd werkelijk met geweld op het metalen dak maar ik sta lekker droog tussen de schapen die netjes voor de vreemde in die rode regencape aan de kant gaan. Nadat het kletteren is afgelopen even buiten kijken en ja hoor het is bijna droog dus ik ga verder, bedank de schaapsherder heel vriendelijk dat ik heb mogen schuilen en foros heb mogen maken en loop de schuur uit, ja dat had je gedacht Hansje, je loopt ineens in een modderstroom van water die de heuvel afkomt, en ook niet z’n klein beetje water naar beneden doet komen, een grote rode stroom komt je tegemoet en je moet heel goed uitkijken dat je een hoog punt kunt vinden waar je kunt lopen, en het is echt glad die rode kleigrond.  Ik loop gelukkig bergopwaarts dus de stroom wordt minder en de keien groter zodat ik beter kan lopen.

In de schapenstal

Na ca 14 km kom ik Reinhard weer tegen, hij is kletsnat geworden en is midden in die grote bui beland. Maar ook dit overleven we weer, zo is het leven van een pelgrim nu eenmaal.

De rest van de dag lopen we door een mooie omgeving die licht stijgt, de modder stroom is gelukkig verdwenen en het zonnetje komt er een beetje door.

Tegen 1/2  1 lopen we Astorga binnen, een mooi plaatje met een mooie kathedraal en een gebouw van Gaudi er naast, helaas de kerk is dicht en we lopen naar het gebouw ernaast om dat te bekijken, worden we door een beetje boze vrouw aan gesproken dat we eerst een kaartje moeten kopen om binnen te komen en fotos te maken, aagezien wij € 7,50 nog wel duur vinden gaan we niet naar binnen maar krijen wel onze stempel op de kaart.

Tegen 4 uur lopen we El Ganso binnen, een klein plaatsje waar zelfs geen winkel is om boodschappen te doen, wordt weer leuk dus, morgen is het zondag en is alles dicht, ik heb alleen nog een 1/2 stokbrood en een beetje kaas en 1 appel dus we zullen morgen wel weer een vastendag krijgen, aangezien ik toch al een paar kilo’s kwijt ben kan dat er ook nog wel bij.  Het enigste nadeel is dat je rugzak steeds zwaarder wordt, tenminste dat denk ik maar dat kan natuurlijk niet omdat het zelfde er nog steeds inzit.

Reinhard Herberd uit Oostenrijk

Aniek gefeliciteerd met je verjaardag, zal wel weer fijn zijn om deze dag in huis te zijn en niet ver weg zoals vorig jaar, ook Theo en José gefeliciteerd en Theo ook met de baan, ik hoop dat dat beter gaat dan de vorige keer want toen werd je volgens mij na een 2 dagen ziek.

Jos Rúmathe ook bedankt, ik heb er nog weinig over gezegd maar ik gebruik de MP3 bijna elke dag, wanneer ik ’s middag ff rust doe ik altijd de muziek aan en ook de laatste dagen met die lange rechte stukken langs de straat ben ik blij dat ik muziek in de oren heb, wanneer ik terug ben mag je er andere muziek opzetten alhoewel deze mij nog lang niet verveeld. Ik moet wel elke dag de oplader gebruiken want wil niet het risico lopen dat er te weinig stroom in zit.

Morgen vroeg gaan we vroeg weg, we willen graag om 10 uur bij het Cruz de Ferro zijn en dat is nog 15 km hier vandaan, een kleine 3 uur lopen.  Al lopend komen wij op ideeën, om op de 10 van de 10 in het jaar 2010 om 10 uur 10 daar te zijn lijkt ons een heel leuk idee, dus dat wordt tempo maken.

Allemaal een prettige zondag en de

Groetn uut El Ganso

Hans uut Twente

Een Pelgrim onderweg naar Santiago.

14 reacties

 • Jeroen schreef:

  Mooi stukje pa!

  komt echt dichterbij!
  de auto is geregeld, hotel is geregeld voor tussenstop dus het kan beginnen 😀

  groetjes Jeroen

 • Henriette schreef:

  Hoi Hans. Dat was me het dagje wel! Niet in slaap gevallen met het tellen van alle schapen? Haha .
  Leuke foto’s bij je dagverslag, hier was het een mooie zonnige dag, hebben zelfs nog een terrasje gepikt. Verder allemaal bedankt voor de leuke reacties voor ons eerste kleinkind. Veel succes met je verdere tocht.
  Het eind is in zicht! Big hunck van cor en Henriëtte

 • Ada (ooit uut Twente) schreef:

  Ja Hans, je maakt wel heel speciale dingen mee. We zagen al dat je heel slecht weer zou hebben.
  Hou de moed erin, maar dat doe je wel, dat hoef ik niet te zeggen.
  Op naar Santiago!!!!!
  liefs

 • Henk (ooit uut Twente) schreef:

  In El Ganso zouden vele huizen zijn met daken van stro, heel typisch voor de regio (volgens onze gids). Dus niet. Wel waren er enkele ruïnes van huizen te zien met erg veel stro erin, waarschijnlijk van het dak. Maar.. bij O Cebriero heb je een nieuwe kans om dit type huizen te zien. Let op het geweldig mooie kunstwerk dat precies op de plek staat waar je uitkijkt naar het westen op het dal. Dit beeld van de pelgrim staat voorover gebogen tegen de (sterke) wind in: wind tegen is hier prachtig verbeeld door de kunstenaar.

  Bij het Cruz Ferro (IJzeren Kruis) hadden wij een bijzondere ontmoeting met een leraar middelbaaronderwijs in Amersfoort. Hij (lig)fietste met aanhanger als niet-katholiek de Camino. We hadden hem ook al weleens op campings gezien. Maar.. waar had hij zijn eerste stempel gehaald? Juist, bij de pastoor van Barneveld. Laat die ons in Nijverdal (toen hij daar kapelaan was) getrouwd hebben. Met deze priester hebben we nog steeds regelmatig contact. We hebben hem direct laten weten dat de leraar al een eind op weg was. De wereld kan klein zijn.

 • Peter en Joke Baake schreef:

  Het is nu 10-10-2010, o.10 uur
  Succes verder met het lopen vandaag.

 • marjan schreef:

  Hoi Hans, net weer even bijgelezen. Benieuwd of het gelukt is om op het juiste moment je steentje aan de voet van cruz del Ferro neer te leggen. Eén van de vele hoogtepunten van de camino. Bijzonder als je bedenkt hoeveel mensen op dat punt al hun”lasten”achter gelaten hebben. Hopelijk wordt je rugzak er iets lichter door. Je moet de komende dagen nog een eindje klimmen naar O Cebreiro groetjes ad marjan

 • --- schreef:

  Hans,

  Jenny is vandaag oma geworden van kleindochter JULIA ELISE. alles is goed met de ouders en kindje.

 • --- schreef:

  en nog een geboorte,
  Fons Lucas is afgelopen donderdag opa geworden van kleindochter Kikki Annie Maria. Ook hier is alles goed gegaan.

 • Aniek schreef:

  Hi Hans!
  Bedankt voor de felicitaties! Heb een leuke dag gehad met heel mooi weer (vorig jaar had ik de hele dag regen in aussie, nu scheen de zon de hele dag)! Ik wens je nog ff heel veel succes!Ik vind het een knappe prestatie en je bent nu een HELE ervaring rijker!Veel mensen zeggen het, jíj doet het!!
  Grt Aniek te Lintelo

 • josé en gerard schreef:

  Hoi Hans
  NU is het precies 10 over half 10 op 10-10-2010 als ik je verhaal lees.
  Wat een fam. uitbreidingen allemaal.
  Van harte proficiat van ons.
  Hans succes met het beklimmen van het steile stuk,loop er niet op stuk.Neem er de tijd voor.Hou je haaks.
  groetjes ons.

 • Jeroen schreef:

  Jose of Gerard,

  jullie bekenen het om 10 over half 10, en je reageert om 10 voor 10!! op de 10-10-10.

  hoe toepasselijk!

 • Ans en Jan ( uut Brabant ) schreef:

  Hoi Hans,

  Ik hoop dat we gauw je belevenissen lezen van 10-10 en 11-10. We missen je dagelijkse verslag.
  Toi, toi, toi voor de volgende berg,
  Ans

 • Dicky schreef:

  +Hoi Hans, het schiet al lekker op. Voor je het weet ben je er. Veel plezier en geniet ze. Ik zit momenteel in Schotland en lees hier je verhalen. Leuk man. Groeten, Dicky 😎

 • Ada en Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Geheel eens met Ans en Jan (uut Brabant) kom gauw met je stukjes, of moeten we je gaan zoeken?

Laat een reactie achter