Dag 109: 13 oktober Las Herrerias – Fonfria 28 km

Wij dachten vandaag maar 17 Km te lopen maar we zijn verder gegaan. Stoppen op de berg O Cebreiro hebben we wel gedaan en 1 uurtje rust genomen maar we zijn niet gebleven.

Een heel mooi dorpje, na een prachtige wandeling, wel de zwaarste die we hier in Spanje hebben gehad. Het weer werkte vandaag heel goed mee, een lekker oktober zonnetje, dus niet te warm en gelukkig zekers niet in het begin.

Het begin van deze dag was ook heel apart, we werden pas om 1/2 8 wakker, bewust, want om in het donker de berg op te lopen is niet verstandig. We hadden gisteravond al ons ontbijt betaald en dachten dat we dus zo aan tafel konden gaan, niet dus! De mensen van de Albergue die boven de slaapzaal wonen hadden zich verslapen. Wij wilden niet weg zonder ontbijt dus op de deur gebonsd en ja hoor, ff later komt Richard naar beneden. Hij maakt wel een geweldig ontbijt voor ons. Eigenlijk een heel mooi verhaal! Richard is voor 3 jaar geleden uit de USA hier heen gegaan om de Camino te lopen. In het dorpje kwam hij Miriam tegen de eigenaresse van de Albergue. Hij vroeg of hij 1 dag langer kon blijven en wat klusjes kon doen in het huis om zo de kosten een beetje te drukken, die dag werden 2 maanden en daarna heeft hij de Camino verder afgemaakt, hij is daarna terug gegaan naar Miriam en is daar voorgoed gebleven en nu doen ze samen de werkzaamheden.

Na het ontbijt ( met bruin brood) zijn we pas om 9 uur weg gelopen, in het begin viel het wel mee maar het werd steeds zwaarder, de weg werd steiler, en de stenen werden rotsblokken, om 12 uur waren we in O Cebreiro, terwijl dat maar 8 km waren, maar we werden verrast door prachtige vergezichten met mooie bewolking in de bergen terwijl wij in het zonnetje stonden te genieten.

Wij besluiten door te lopen naar Fonfria en dachten dat we alles hadden gehad, niet dus! Nog een paar pitti8ge stijgingen naar Alto do Poio nog hoger dan O Cebreiro! Daar lekker op een terras gezeten om bij te komen en om te genieten van de vergezichten, veel foto’s gemaakt vandaag.

Nu zitten we lekker, gedoucht, kleren gewassen en in de droger gedaan voor € 3,00, lekker bij te komen en er komen veel Camino vrienden hier overnachten. De Koreaan is er, de Fransen komen net binnen en ook Esteban uit Raalte komt net binnen op z’n tandvlees, dus het was een zware dag voor velen.

Reinhard brengt ons bloed weer op kleur door 1 fles rode wijn te brengen, dus we gaan verder waar we gisteravond zijn geëindigd.

Jenny en Fons, van harte gefeliciteerd met jullie kleindochters. Ik kan me nog heel goed herinneren dat Jenny bij ons was en vertelde dat ze voor de 1e keer Oma zou worden en nu is het al zo ver. Ik hoop dat alles goed is met de kleindochters, moeders en ook met de vaders en dat de grootouders naast hun schoenen mogen lopen van trots. Ik loop ook naast mijn schoenen na een SMS van onze Cynthia van afgelopen maandagavond. Ik vind het a.s. opaschap nu al prachtig en wordt door haar heel fijn op de hoogte gehouden van het wel en wee.

Het is nu woensdag, volgende week woensdag hoop ik Santiago binnen te wandelen. Ik zie steeds meer palen langs de weg hoeveel km we nog moeten naar Santiago en ik geniet nu ontzettend, geniet van het feit dat ik er bijna ben. Nog 1 week en dan ben ik er! Ik weet nog heel goed dat ik 1 week onderweg was en bij Jan Min overnachtte, dat was ook 1 week van huis en nu, ik ben echt aan het aftellen, binnenkort lekker naar huis en naar mijn gezin. Ik ben nu lang genoeg weg geweest.

Ik wil jullie ook bedanken voor de 1000ste reactie die ik op de site heb mogen ontvangen, ze zijn voor mij ontzettend belangrijk en hebben me zekers door moeilijke tijden heen geholpen.

De berichten van de afgelopen week staan er weer op zodat jullie weer genoeg te lezen hebben en wij gaan hier verder met onze wijn dus allemaal de,

groetn uut Fonfria

Hans uut Twente

9 reacties

 • marjan schreef:

  Hallo Hans, samen met Ad net je laatste verslagen gelezen. Genieten, zien ons ook nog zitten in Cebreiro en dat zelfde terras bij Alto Poio. Tegenvaller he, denk je omlaag te mogen moet je nog een keer klimmen. al zal het dalen voor jou toch juist zwaar zijn lopend. Op de fiets vlogen wij omlaag. De routebeschrijving ligt naast de computer. Die alberque waar je het over had met die 2 p “cellen”hebben wij ook gezien. Maar wij waren luxe pelgrims, Ad weigerde pertinent in ee Alberque te overnachten. Maar die gezellige contacten met heerlijke spaanse wijn komen ons wel weer bekend voor. Wordt straks afkicken thuis. Geniet van de laatste dagen op je camino, wat een prestatie man. groetjes ad marjan

 • lieke schreef:

  Lieve Hans,
  Het aftellen kan beginnen, nog een weekje te gaan en dan zie je je zonen en broer weer na 116/117 dagen. Ondanks de moeilijke trajecten loop je veel kilometers en heb je flink de sokken erin. Niet te overmoedig worden dit weekje!
  Liefs, Lieke

 • Gerard en Karin schreef:

  Beste Hans,
  niet aftellen, maar volop genieten van de laatste week en de laatste km.
  Tot nu toe heb je het geweldig gedaan en geniet dus van het zicht op de aankomst.
  Veel succes.
  groeten Gerard en Karin.

 • cor schreef:

  Hoi Hans,
  Je camino loopt letterlijk en figuurlijk naar z’n eindpunt.
  We wensen je de laatste dagen heel veel wandelplezier, sterkte en blijf genieten.
  Genoten hebben ook wij, bij het volgen van jouw camino.
  Zowel het bezoek in Reims, als iedere dag je verhalen te lezen en iedere dag een punaise op google earth te plaatsen.
  We konden je zo precies volgen waar je zat.
  We hebben het er al over gehad, dat we dit straks zeker zullen missen
  en dat we straks net als jij moeten afkicken.
  Jij van het lopen en de wijn. Wij van het volgen op google earth en het iedere dag lezen van je reisverslagen.
  Hans heel veel sterkte en plezier met de laatste week van je camino.
  We zijn 4 maanden geleden begonnen met de tekst voor jou “You never walk alone” en hier gaan we ook mee eindigen.

  Groetjes Cor en Henriette.

  “YOU NEVER WALK ALONE”

 • theo en jose schreef:

  Ha Hans,

  De laatste week. Geniet ervan. Heel veel succes met de laatste kilometers.

  greoten van theo en jose

 • Willie en Jolande Bronkhorst schreef:

  Hoi Hans,
  Geweldig wat je gepresteerd hebt.
  Geniet nog van je laatste week.
  Wij sluiten ons aan bij de vorige schrijvers, ook wij zullen moeten afkicken en je verhalen ontzettend missen.
  Over bijzondere ontmoetingen gesproken.
  Ik was afgelopen zaterdag met een vriendin aan het winkelen in Arnhem en wie kom ik daar tegen jawel Ria. Was erg leuk zoiets verwacht je niet.
  Nog 1 week genieten en volhouden. Ik ben trots op mijn neef en vertel het dan ook aan iedereen die het horen wil!!

  Heel veel groetjes
  Willie en Jolande Bronkhorst

 • --- schreef:

  1-2-3-4-5-6-7, zo gaat ie goed , zo gaat ie beter, alweer een kilometer

  8-9-10 straks Santiago zien !!!!

  De appeltaart gaat volgende week in de oven en de vlag in top.

  geniet van je de laatste kilometers opweg naar Santiago !!!!!!

 • Muylerman schreef:

  Hallo Hans,
  De laatste week lees ik net knap hoor,geniet nog even en succes met de laatste kilometers ❗ .
  Groetjes fam Muylerman vriezenveenseweg 109.

 • José-Gerard schreef:

  Hoi Hans
  Het is weer nacht en nu al vrijdag, dus nog maar 6 dagen.SUPER je bent er bijna.
  Geniet nog even van de zon,want hier is het koud en vriest het een paar graden.
  AFKICKEN dus van : wijn, wijn, bier, wandelen, mails , medelopers en wat al niet meer.We volgen je nog tot je laatste verslag.
  José

Laat een reactie achter