Dag 114: 18 oktober Melide – Ribadiso 15 km

De nachten worden hier koud en ik slaap alleen maar in een fleece slaapzak. Soms krijg ik of vraag ik een deken en dan is het iets warmer, de ochtenden zijn ook behoorlijk fris en als de zon erdoor komt, ja dan warmt alles hier heel snel op incl ik.

Gisteravond met het Poolse echtpaar naar een bar geweest en gegeten. Zij spreekt helemaal geen Duits en hij een klein beetje. Om 7 uur was er in het kerkje een H. Mis dus wij snel eten en ons toetje laten staan om op tijd te zijn in de kerk, waren we dus net en de kerk zat behoorlijk vol.

Na de kerk naar de Albergue en alles klaar gemaakt voor de nacht, om 9 uur naar bed, oordopjes in en lekker naar de muziek van Jos luisteren, lekker dommelen en wanneer het licht om 10 uur uitgaat dan ook de oordoppen uit en probeer te gaan slapen. Er is dan nog zoveel geroezemoes in de slaapzaal dat er van slapen nog weinig terecht komt. Tegen 11 uur komt Alex een Barceloon terug uit de bar met duidelijk iets te veel wijn op. Hij praat maar over de octopuzzi die zo heerlijk was en dat was voor iedereen wel duidelijk.

Tegen 3 uur de oordoppen ingedaan, mijn kunststof doppen om het gesnurk niet meer te horen, daarna snel in slaap gevallen tot bijna 1/2 8, dus de doppen doen hun werk heel goed, liggen ook al klaar voor vannacht.

Vanmorgen eerst samen met de Nieuw Zeelandse ontbeten, na ja ontbeten, zij haar brood en ik de mijne, kaas lekker erbij opgegeten en ook de jam moet op voor woensdag, neem ik in ieder geval niet mee naar huis. In de keuken is helemaal niets, geen pannen, geen bestek, geen borden en ook geen kopjes m.a.w. helemaal niets om iets warm te maken, dus vanmorgen geen koffie voor mij maar cola die ik heb bewaard voor vanmorgen. Er zijn een paar Spanjaarden die denken in hun glazen voorraadfles koffie warm te kunnen maken op de elektrische kookplaat, gaat heel goed tot de bodem er onderuit knalt, letterlijk knalt en alles uit elkaar spat door de keuken. Heel verbaast dat hun dit overkomt, willen ze weg lopen maar worden door andere pelgrims tegen gehouden om alles op te ruimen. Heel verbaast dat zij dat ook moeten doen, doen ze dat met duidelijke tegenzin, hoe wonderlijk is deze wereld.

Een prachtige ochtendwandeling gemaakt, na 9 uur pas gestart want ik heb tijd genoeg. Ik weet dat ik niet zover ga en hoop onderweg Reinard en Suzanne tegen te komen (is dus niet gebeurd) en stop een paar keer onderweg. Zit op een terras bijna 2 uur te praten met eerst Alex ( ja die) en Sylvia uit Duitsland die ik ook al een paar keer eerder heb ontmoet maar nog niet met heb gepraat. Ik zit nu in een Albergue en kom John en Kirsten uit Denemarken weer tegen, dus we gaan zo achter de wijn en samen hier eten. Het is hier best gezellig in dit dorpje van maar liefst 28 inwoners die nauwelijks te zien zijn, zullen wel moeten werken.

Nu de wijn roept is de zin om verder te tikken ineens een stuk minder geworden dus ik ga John en Kirsten een heel groot plezier doen om hun te helpen de fles leeg te krijgen en jullie allemaal de

groetn uut Ribadiso

Hans uut Twente

Na een heerlijk ¨diner¨ met de Deense en Australische vrienden en ook met Reinhard en Suzanne die ik vanmiddag weer heb ontmoet een fijne avond gezamenlijk. Het is hier genieten van de Camino en over 2 dagen is het ws afgelopen. Vrienden voor je leven hou je over en in je gedachten de herinneringen die je meemaakt. Ongelooflijk wat de laatste dagen met je doen, de vrijheid, de liefde en de grote kameraadschappelijkheid met elkaar is niet in woorden te omschrijven, deze moet je beleven en ervaren. Ik ben dan ook heel erg blij dat ik dit hier kan en mag beleven en die herinneringen met me mee kan nemen naar Nederland.

15 reacties

 • Ada (ooit uut Twente) schreef:

  Vino, vino, vino…..blanco y tinto het maakt Hans niet uit.
  Het lijkt allemaal heel gezellig en het wordt nog gezelliger als de jongens uit Nederland komen.
  Heel erg veel plezier en……genieten, genieten, genieten…..ook van het heerlijke weer (net als wij).In Nederland is het weer afzien….
  Heel veel liefs van ons

 • Elly schreef:

  Hoi hans,
  Nog een paar dagen en dan is je missie volbracht! Wat een prestatie! Geniet nog van de laatste dagen, je zult er vast nog vaak aan terug denken.
  Groeten Elly

 • annet en jos schreef:

  Je bent er bijna, wat een prestatie, we gaan de verhalen wel missen. Nu keken we elke dag even op de site of er verhalen op stonden. het is mooi om te horen dat de muziek in de smaak valt.
  het is altijd moeilijk on voor een ander wat op te nemen. ook al weet je wel een beetje wat de bedoeling is.
  hans harstikke goed gedaan en nu kan het haast niet meer fout gaan.
  tot in almelo ofzo.

  groet annet en jos

 • Cynthia schreef:

  Lieve Pap,

  Ik verbaas me elke keer over je wijn! Jeetje je moet denk ik echt afkicken als je terug bent. Maar ja in Spanje is wijn net zoals hier cola geloof(denk) ik.
  Je kunt nu echt aftellen! Geniet nog van de laatste momenten met en van jezelf. De rust, het alleen zijn is binnenkort weer voorbij!
  Liefs Mem

 • rene marsman schreef:

  Dag Hans,

  Je bent er bijna. Grote klasse.

  groeten,

  Rene en Annemiek

 • joke schreef:

  Hoi Hans,

  Ik ben het helemaal met Cynthia eens!!
  Maar de wijn is je gegund hoor. Lekkere he!!!!!!
  Jongen je bent een topknul. Zo te kunnen lopen en zulke leuke reisverhalen te vertellen. Wat zal ik dat missen.
  Als je je na de camino gaat vervelen kun je best wel een boek gaan schrijven.
  Ik kijk daar al naar uit.
  Hans, geniet nog een paar dagen van je tocht em vooral van de aankomt in Santiago, en natuurlijk ook van je zoons en Bertus.
  Groetjes Joke xxx

 • Ben Vlaskamp schreef:

  Hoi Hans,

  Geniet nog van een paar dagen wandelen en van een mooie en ook een emotionele aankomst in Santiago.

  Ik spreek je in Almelo wel weer. Ik zal je reisverhalen wel gaan missen.

  Groetjes,

  Ben

 • Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Cynthia je doet de Spaanse wijnen wel erg tekort. Het is vloeken in de kerk om deze prachtige wijnen met cola te vergelijken.
  De Rioja is een wereldwijn b.v.
  Proost! (voor Marco tenminste).

 • Anneke schreef:

  Dag grote broer,
  Ik heb je 2 weken gemist omdat we op vakantie waren. Wat gaat het nu snel: Bertus, Thijs en Jeroen zijn onderweg naar jou en jij hoeft nog maar ‘een paar’ kilometer. Wat zal het geweldig zijn om hen weer te zien. Succes met de laatste loodjes! Liefs, Anneke

 • Frans en Clazien schreef:

  Hoi Hans.
  Nog een paar dagen ,geniet ervan.wat maak jij veel mee.
  Al die mensen die je ontmoet en al die mooie verhalen.we zullen het missen.
  heel veel sucses de laaste dagen.

  Groeten Frans en Clazien.

 • Sjouke schreef:

  Hans,

  Klasse, karakter! Ondanks dipjes onderweg de tocht (bijna) volbracht!
  Ik zou niet weten waarom je van de wijn moet afkicken in Nederland. Kun je gewoon mee doorgaan, ik wil je wel helpen.
  Ria, ook voor jou zit ’t ‘afzien’ er bijna op. Nog een paar dagen en jullie zijn weer samen en het gezin compleet. Geniet ervan.

 • Marjan Smits schreef:

  heel veel succes met je laatste kilometers 😛 Geniet ervan!

  Ria: ook voor jou: nog een paar nachtjes slapen…. Ik heb je een tijdje geleden een mailtje gestuurd maar ik denk dat er iets niet goed is gegaan of misschien ben je wel gewoon te druk. Komt later wel. Geniet er eerst maar van dat Hans straks weer thuis is:)

 • Harrie en Ans schreef:

  Hoi Hans,
  Nog 2 nachten slapen…morgen je allerlaatste pelrimdag…”the day before”…Hans,het zal vast een heeeel byzondere dag voor je zijn,…zo dichtbij je eind doel Santiago!!!!Geniet ervan!!!!
  Hans morgen een hele fijne laatste dag gewenst om je goed te kunnen voorbereiden voor woensdag!!!tot morgen en heeeel veel groeten weer vanuit Almeloooo

 • josé en gerard schreef:

  Hoi Hans
  Loop op 20-10 om 20 voor 10 of 20 over 10 Santiago binnen.Loop ook maar 10 km. dan heb je een hele symboliche dag.Blijft altijd in je geheugen gegrift.Wordt je ooit dement/vergeetachtig,dan weet je dit ongetwijfeld te herinneren.
  We hebben een kabinet,mocht dit nog niet weten.Dat heeft langer geduurt dan jouw pelgrimstocht.
  Hans geniet van de laatste dag en je aankomst in Santiago.Geniet ook van het weerzien van je zoons en broer.
  liefs josé

 • Hetty Gerbert schreef:

  Hallo Hans,
  Geweldig, je bent er bijna. Chapeau, Chapeau voor deze prestatie. Geniet van de aankomst in Santiago. Nog veel plezier de laatste dagen.
  Groeten uit Lonneker
  Hetty Gerbert

Laat een reactie achter