17 januari 2012 Egyam

Hoera, ik heb er weer een grote zus bij. Onze Lieke is 50 jaar geworden en onze Anneke is vandaag ook jarig. Lieke welkom bij de club van vijftigers. Vind het wel jammer dat ik afgelopen zondag niet op het feest kon zijn van Lieke, ik hoop dat het wel een heel mooi feest is geweest.

Vanmorgen zijn we weer gewekt door de muziek uit de kerk, het was weer 5 uur vroeg. Vandaag hadden ze goede zin want ze gingen door tot bijna kwart voor 7, daarna begonnen de kinderen te zingen en dat ging door tot 7 uur, was ook veel mooier om te horen dan van de kerk.

Herman en ik zijn vanmorgen begonnen met de hemelwaterafvoeren te maken langs een gebouw. We vangen dan het hemelwater op en dat kan weer gebruikt worden voor de tuin. De goot is voor de helft klaar en morgen gaan we verder. Het is na half 12 niet meer te doen om buiten te werken, voor ons is het veeeeeels te warm. Cynthia, een van de kokkinnen, vindt het nog koud, het is anders nog veel warmer hier. Wij hebben hier net een schotelantenne gekregen, kunnen we het nieuws uit de wereld volgen. Het 1e wat we zagen was de boot die is gezonken bij Italië.

Na de cultuurschok van gisteren waar ik nog steeds aan denken moet, houden we het vandaag rustig. We gaan zo meteen naar Egyam wat ongeveer 1 kilometer lopen is. Moeten jullie niet denken dat het mooie wegen zijn, dit zijn wegen vol met kuilen en gaten, allemaal rood zand. Het heeft hier nu 3 maand niet geregend dus alles is hier droog en droog. De wind waait het rode zand overal naar toe. Thea is hier de plavuizen vloer 3 per dag aan het dweilen en ff later is het weer rood.

Wanneer het hier gaat regenen dan worden de wegen compleet onbegaanbaar. Sloten kennen ze hier bijna niet, het riool is in Takoradi een open systeem, dwars door de stad lopen grote betonnen goten, meestal zijn ze afgedekt maar wanneer het deksel kapot is dan is het een groot gat. Je moet heel goed uitkijken waar je loopt, de goten zijn welliswaar niet zo diep maar liggen vol met drek en rommel, het ongedierte tiert dan ook ruim hier door de goten.

Gisteren liepen we door Takoradi, over de markten. We zochten voor Daniël zwarte schoenen onder zijn uniform, we zagen een schoenenmarkt zo groot als de markt in Almelo en alleen maar schoenen, schoenen en nog meer schoenen. Ook langs de straat zijn zulke handelaren te vinden, zie de foto. De vuilnis wordt allemaal in kleine plastic zakjes gestouwd en wordt daarna op een grote bult midden in de stad gegooid. Hier lopen honderden kippen en geiten die de zakken open maken en de rotzooi weer uitspreiden. Deze belt ligt midden in een wijk en er wonen heel veel mensen rondom heen. Gistermiddag heeft Thea de ruit van de auto defect gemaakt en we moesten naar een garage. Deze garage stond naast de ”snelweg” in de open lucht. De olie loopt zo over de grond en zakt de grond in, dit zijn nu dingen die je moet beleven.

zijstraat in Egyam

We komen net terug van het plaatsje Egyam, een dorp van ca 800 inwoners. Er is een hoofdstraat wat de naam zandweg niet mag hebben. De huizen die er langs staan zijn van leem. Ik heb enkele foto’s gemaakt van mannen die aan het bouwen waren, gewoon modder tussen de helften van bamboestokken drukken en wachten tot het hard wordt. Als het regent spoelt ws alles er weer tussenuit. De school ging net uit,  deze school hier is een echte streekschool, bijna 1000 kinderen uit de hele omgeving gaan hier naar school, sommigen lopen elke dag meer dan 10 kilometer.

In een plaatselijke bar een pilsje gedronken, voor 5 consumpties moesten we 9 Sedi’s betalen, omgerekend 4,5 €.

We zijn nu weer terug in het weeshuis, het zal zo donker worden en dan moeten wij echt naar binnen voor de muggen. Gelukkig ben ik nog niet gestoken. Ik zit nu op een veranda waar ik het beste internet heb, schrijf mijn verhaal in words, kopieer het naar de site, plak een paar foto’s en dan kunnen jullie het lezen.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie het hier zouden vinden, klinkt heel gek maar na 3 dagen ben ik al heel veel gewend hier, heb natuurlijk ook nog maar een klein stukje gezien maar dat is dan toch ook wel wat.

Groetn uut Egyam dorp

Hans uut Twente

4 reacties

 • cynthia schreef:

  Lieve opapahans.

  Wat een mooie verhalen allemaal! Zo te lezen heb je het best naar je zin! En goed van je om een siësta te houden. Hier in almelo is dat niet nodig (alleen voor Lisanne wel) gezien het hier rond 1 graad is overdag.
  Hier gaat alles goed, Lisanne brabbelt de hele tijd toktok,steeds harder en sneller zodat ze er zelf om moet lachen. Wij moeten er dan ook vreselijk om lachen, en dat heeft ze dan door, dus mevr begint weer met toktok.
  Heel veel liefs van ons drieën

 • Ada en Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Wat leuk, Hans, om te lezen wat jij nu allemaal meemaakt, zoals wij dat al zo vaak hebben meegemaakt. We hebben heel wat te bepraten als je weer terug bent! Je beseft dan pas hoe rijk we hier zijn en dat we helemaal niets te klagen hebben.
  Enne, Hans, jij behoort toch tot de club van 60!!! Lieke en Anneke, van harte gefeliciteerd!

 • Lieke schreef:

  Hoi lieve Hans,
  Bedankt voor je felicitaties en voel ik me echt welkom geheten in de club van de vijftigers!
  Zondag een erg gezellige dag gehad die we vandaag dunnetjes hebben over gedaan.
  Wat een prachtige verhalen kun je weer op internet zetten, heb je echt niet je roeping mis gelopen en had je geen schrijver moeten worden? Doe het maar rustig aan daar met die hoge temperaturen en geniet van alles om je heen.
  Liefs, Lieke

 • jose van uum schreef:

  Hoi Hans
  Lieke via deze weg van harte gefeliciteerd met je sarah verjaardag.Toch leuk zo’n dag, vind je niet?
  Hans, wat weer geweldige verhalen.Ga zo door, ik blijf ze met plezier lezen.
  Doe Thea en haar man ook de groeten vanuit Stokkum

Laat een reactie achter