23 januari 2012 Egyam-Takoradi

Gelukkig was de stroom en het water gisteren niet zo lang weg, tegen half 8 was alles weer terug. De pomp voor het water loopt weer dus we hebben ons gisteravond weer lekker gedoucht met koud water.

Vanmorgen zijn we weer begonnen met de omheining van de geiten. Ben ik net in de grond aan het hakken komt Thea naar me toe en zegt dat ze een probleem hebben in de keuken. Daar hebben ze een hele oude deegkneedmachine staan en aangezien er vandaag weer brood moet worden gebakken moet dat ding gewoon werken. Niet dus. Gelukkig wist ik dat de elektricien de fasen heeft gewisseld dus gauw 2 stroomdraden omgedraaid en daar draaide de machine weer.

De kookmoeders blij want anders moeten ze het zelf met de handen kneden en dat valt niet mee als er 50 broden moeten worden gebakken. Ja elke 2 of 3 dagen worden hier voor de kinderen 50 broden gebakken. Dat doen ze nu zelf, ze hebben broodbakken en een gasoven, wel op een fles maar het werk goed. Al het eten wat hier wordt gegeten komt uit Ghana en wordt betaald van de stichting. De secretaris maakt elke 3 maand een bedrag over naar Daniel en die koopt daar dan het eten van, betaalt de lonen en andere onkosten. Het is geen vetpot hier maar zoals ze hier creatief omgaan met goederen kunnen ze ook heel creatief zijn met geld.

Na deze onderbreking verder met de omheining en tot 11 uur hebben we gewerkt, we hadden de knollen op en de buitenmeter stond nog maar op 36 gr in de schaduw ( het werd vandaag 40). Na onze lunch bestaande uit spaghetti en boterhamworst wilden we net weg gaan, komt Zaq de huis elektricien eraan om de waterpomp aan te sluiten, dus de boormachine werd weer gepakt, de haspel, de schroeven en de snoerloze boormachine werden allemaal uit de container gehaald en toen kon de man aan het werk.

In Nederland schroeven wij een buis altijd netjes vast op beugels maar hier gebruiken ze spijkers die ze halverwege krom slaan want die houdt de buis ook wel vast. Maar wij zijn toch gegaan, naar Takoradi, hebben kleine inkopen gedaan en zowaar heb ik mijn 1e souvenirtjes gekocht, voor Ria en onze kleindochter, ik koop geen cadeaus meer voor de kinderen die uit huis wonen (of niet Jeroen). Ook hebben we op de zwarte markt nog een paar 100 € gewisseld voor Ghanese Cedis. 1 € is ongeveer 2,1 GHC. 1 brood kost hier 1 GHC. Benzine is heel duur geworden de mensen klagen dan ook heel erg over de prijs van 1,77 GHC bijna 0,90 €.

We hebben een Star (Ghanees bier) gedronken in een bar van een Duitse eigenaar en zijn weer onderweg gegaan naar huis. Het hout wat we besteld hadden bij een houtzagerijtje aan de kant van de weg had het niet klaar, no elektricity. Ja ja, dat probleem kennen we ook. Dus morgenvroeg om 8 uur kunnen we hout halen voor het ………………. Ja goed geraden.

De elektricien was nog aan het werk, het lukte niet de motor zo te laten draaien als het moet, iets aangepast en als het goed is wordt er morgen 1 magneetschakelaar tussen gezet en dan moet ’t draaien. Vanavond voetbal gekeken van de Afrika cup (Marokko heeft verloren) en morgen moet het Ghanese elftal spelen, ben benieuwd of Qansa van Heracles mee doet. Het moet hier een groot feest zijn wanneer Ghana voetbalt dus morgenmiddag om 4 uur zitten wij weer voor de buis. Ga me nu douchen en dan lekker onder de wol. Ga om 12 uur Jeroen nog ff een smsje sturen want lieve mensen, hij wordt morgen 25 jaar, onze jongste zoon.

Groetn uut Ghana

Hans uut Twente

9 reacties

 • Ada en Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Van harte gefeliciteerd (aan de hele familie) met de 25 jarige Jeroen en Hans…..geniet en…. erger je niet, verbaas je slechts!!!!

 • Andre schreef:

  Hallo Hans,
  Goed te horen dat je zoveel goed werk daar kunt doen. Zeker in het geval van de brooddeg machine. Als een goed vakman effentjes de draden omwisselen. Super. Hoop dat je kunt wennen aan de hoge temperaturen aldaar. Groetjes André en Lieke

 • jose van uum schreef:

  Gefeliciteerd met je jongste zoon.
  Precies op tijd het huis uit, zoals dat jullie afspraak was.
  Goede planning hè!
  Drink er maar een biertje op.Over 5 dagen kun je hem persoonlijk feliciteren.
  Dan heb je de terugreis alweer gehad.
  groetjes ons.

 • hallo oom hans
  we hebben je kaartje gekregen met onze vriendjes er op.
  zie je die aapjes in Ghana in het wild?
  vonden de kinderen de tekeningen mooi?
  groetjes van tessa,lara,tristan

 • Ada en Henk (ooit uut Twente) schreef:

  Wat een snelheid daar in Ghana…..de post gaat in ieder geval goed…… grote dank

 • Elly schreef:

  Hoi Hans, jouw kaart is ook in Heerenveen aangekomen! Harstikke bedankt!
  Gr Elly

 • Ma schreef:

  Hallo Hans,
  Ook ik heb je kaart ontvangen, wat ik heel leuk vond. De tijd schiet mooi op dat je thuis komt. Maak er nog een paar mooie dagen van. Ik hoor je verhalen wel als je weer thuis bent. Lieve groeten van Ma.

 • joke schreef:

  Hoi Hans,

  Ook van mij, bedankt voor de kaart.
  Blijf nog maar een paar weken. Kan ik genieten van je verhalen.
  Je bent een top jong.
  Groetjes,
  Joke

 • Lisanne schreef:

  Lieve Opa,

  Wat leuk een kaartje van jou! Dankje wel!

  Dikke knuffel van Lisanne

Laat een reactie achter