12 mei 2012 Kigali Rwanda

Vandaag is het de 1e dag in Rwanda. Gisteravond zijn wij hier tegen 8 uur ’s avonds aangekomen na een hele dag reizen. Wel een hele rustige vlucht gehad met weinig turbulentie.

Wij zijn bezig met een project in Rwanda in de hoofdstad Kigali. Wie zijn wij: wij zijn 5 mannen, Henk Baan, Gerard Korbeld, Johan Harmeling, Gert Reiming en Hans Perik. Henk en Gerard zijn de voortrekkers die samen met stichting Karibu in Nederland diverse machines ingekocht hebben in Nederland en die gaan schenken aan de stichting Karibu. 

Al deze machines dat zijn 2 hefbruggen voor de garageafdeling en een bandenopzet machine, 8 machines voor de timmerwerkplaats waar onder een zaag, schaaf, frees, een pennenbanken en een lintzaag die door ons allemaal aangesloten moeten worden in een nieuwe technische school. Ja, je leest het goed, aangesloten moeten worden, maar er zijn nog een paar problemen. De containers zijn nog niet vrijgegeven door de douane, er ontbreekt nog 1 formulier. Dat formulier is er wel en moet door 1 persoon worden ondertekend en dat gebeurt nog steeds niet. Heel misschien vandaag en als dat is gebeurd dan kunnen we ws dinsdag de containers laten komen en kunnen wij woensdag aan het werk. Tot dan is er voor ons niets anders te doen dan wachten en wachten.

Het enige wat ik kan vertellen is iets over het land en de mensen hier. Ik heb natuurlijk een heel mooi vergelijk met 3 maand geleden toen ik ook in Afrika was en wel in Ghana. Het verschil is heel erg groot. Ghana is vergeleken met hier een compleet andere wereld, veel armer en smeriger. Hier is alles werkelijk schoon, de hele dag zijn schoonmakers bezig de straten schoon te houden en je vindt dus ook geen papiertje of plastic zakjes. Ook de gebouwen zijn niet zo armoedig, hier zijn veel meer betonnen gebouwen die 3 verdiepingen hoog zijn en waar dan allemaal winkeltjes zijn gevestigd. De prijzen liggen hier ook een stuk hoger dan in Ghana. Ook hier in Kigali zijn de wegen veel beter, het asfalt is vlakker en er zijn veel minder zandwegen maar wel hebben ze veel kinderkopjes wegen.

De bevolking is heel vriendelijk, er zijn hier ook veel meer blanken dan in Takoradi, zal misschien wel komen door dat Kigali de hoofdstad is van Rwanda.

We zitten hier in het regenseizoen, we hebben weliswaar nog geen regen gehad hier, maar dat kan heel snel omslaan. Om 6 uur begint het donker te worden en om half 7  is het donker.

We zitten nu te wachten op Henk en Gerard die hopelijk de laatste handtekening hebben gekregen. Ik had het werk hier anders voorgesteld maar laten we vertrouwen hebben dat het goed komt.

Groetn uut Kigali (Rwanda)

Hans uut Twente

1 reactie

  • Cor Perik schreef:

    Hoi Hans,
    In die landen is het misschien de regel dat er eerst wat geschoven moet worden??
    Die Henk Baan, komt hij uit Nijverdal en heeft bij urenco gewerkt?
    Dan ken ik hem! Anders niet.
    Veel succes met de werkzaamheden en hopenlijk worden materialen snel vrijgegeven.
    Cor

Laat een reactie achter