30 juli Kagarama (de school)

Volgens mij is vandaag alle opgekropte energie bij ons naar buiten gekomen, we hebben zelfs tot 6 uur doorgewerkt en zijn nu pas om 7 uur in het hotel, maar we hebben een prachtige dag gehad. Ik bedoel dus niet het weer, wat ook prima was, maar de werkzaamheden in de ruimtes waar we willen werken.

Alie en Reijer zijn vanmorgen begonnen met de schragen in elkaar te zetten. Gert en Harrie zijn dozen aan het sorteren geweest en de stellingen vastzetten aan de muur tot ongeveer 10.30 uur want toen kwam de grote shovel met lepels om de machines uit de containers te halen. Harrie heeft heel veel foto’s gemaakt die ter zijne tijd allemaal op de site komen. Ik zelf heb een begin gemaakt met de elektrische installatie, de schakelkasten tegen de muur gemonteerd, bevestigingsmateriaal geregeld en een dikke buis over het kantoor gebracht met hulp van de 3 jongens die ons helpen, zij hebben de gaten gehakt door de stenen muur.

Om half 2 waren de containers helemaal leeg. De houtbewerkingsmachines staan in de hal, de bruggen zijn uitgepakt en Harrie en Reijer zijn begonnen met deze in elkaar te zetten. Dat valt niet mee want er zijn stukken bij die meer dan 200 kg wegen.

Tussen de middag hebben de broeders voor de lunch gezorgd. Een echte Rwandese lunch, koude frieten, bruine bonen, gemarineerd vlees (wat het was, weet ik niet), een salade en een ondefinieerbare soep vooraf, maar het smaakte voortreffelijk.

De dag vliegt voorbij, het is gewoon fijn om lekker aan het werk te zijn, de helpende hand te bieden die nodig is en te bedenken hoe je het makkelijkst kunt verdelen om een hoge productiviteit te krijgen. We hebben de basis in ieder geval heel goed voor elkaar.

Vanmiddag is de elektricien gekomen om eventueel te helpen. Hij keek z’n ogen uit naar de machines en denkt ook dat de infrastructuur niet toereikend is. Een oplossing had hij niet voor handen dus dat wordt morgen verder brainstormen. Ook hebben wij voor morgen 2 elektriciens ingehuurd die dan heel snel een soort kabelgoot kunnen monteren en de kabels kunnen gaan leggen. Ik hoop dat ze het snel oppikken want dan kunnen we meteen de luchtleidingen er achteraan doen.

Samen met Piet, de elektricien en ik hebben we bij de groothandel 30 mtr. goot gekocht met beugels. We moesten wel door heel Kigali rijden en het is onbeschrijfelijk hoe druk het hier in de spits is. Het liefst zit ik achterin de auto want daar voel ik mij het veiligst, onvoorstelbaar hoe ze hier rijden en niet alleen onze chauffeur (dat is een grote ster) maar alle anderen ook. Elke keer schiet er weer een brommertaxi voor de auto of tussen de auto’s door.

Helaas lukt het niet om de foto’s op deze site te zetten i.v.m een traag netwerk maar ik probeer een internetcafé te vinden waar het wel mogelijk is. Tot dan moeten jullie het doen met deze geschreven berichten.

Nu snel onder de douche, omkleden en dan de inwendige mens versterken, dat hebben wij vandaag zekers verdiend.

Prettige dag verder en de groetn uut Kagarama

Hans uut Twente

10 reacties

 • Mem schreef:

  Lieve pap,

  Wat fijn voor je dat je nu aan het werk kunt! En snel dingen oplossen dat kun je wel!
  Hele fijne dagen verder.
  Dikke knuf, Mem

 • wilma schreef:

  Hoi Hans

  wat heerlijk om dit allemaal weer te lezen gezellig. Veel succes met alles. Groetjes uit Eindhoven

 • Ma schreef:

  Hallo Hans,
  Ik zit hier samen met Cor en Henriette jou site te bekijken.
  Fijn dat je goed bent aangekomen en dat dat je nu flink aan het werk kunt gaan met het aansluiten van machines.
  Daaarvoor was je er ook voor naar toe gegaan, maak er een mooie tijd van en ook tijd voor ontspanning.
  Veel groeten van Ma. XXX

 • Ans schreef:

  Hallo Harrie,Hans,Gert,Alie en Reijer,
  Fantastisch,dat jullie alweer zoveel hebben kunnen doen!!en de klus van morgen…dat gaat vast goed komen!!

  Veeeel succes weer voor morgen,lekker eten voor straks en …..welterusten,en morgen weer gezond op!!groeten uit Almelooooo

 • Henk en Ada schreef:

  Geweldig!!!!!!
  We doen het je niet na, maar genieten van je verhalen!

 • Ans uut Brabant schreef:

  Hoi Hans en “collega’s”,

  Wat zijn jullie allemaal “keien”. Fijn dat jullie zoveel van jullie kennis gebruiken voor dit goede doel.
  Ik hoop dat jullie de klus helemaal klaar krijgen, zonder tegenslag.
  Ik blijf jullie volgen.
  Houdoe en veel succes allemaal,
  Ans

 • Thea. schreef:

  Mooi dat jullie nu eindelijk iets kunnen doen .. werk ze …ons wacht straks een bult werk in Ghana.

 • Gijs, Leonie en Loek schreef:

  Wat goed om te horen dat jullie lekker aan het werk zijn! Heel veel succes de komende dagen weer.

  Een kusje van Loek voor opa Harrie :-).

 • Annelies schreef:

  hallo harrie en anderen, jeetje, jullie werken echt als paarden daar!
  Fantastisch goed werk! Zo te lezen wordt ook de innerlijke mens niet vergeten, maar dat houdt de motor aan het lopen, toch ha ha ha!Ik wens jullie ontzettend veel succes en plezier de komende dagen!Groeten uit Hengelo

 • Lucie schreef:

  Wat mooi om te lezen dat jullie daar zoveel kunnen kunnen betekenen voor de gemeenschap.Ik ben erg benieuwd naar de foto s
  groeten en tot ziens op de tennisbaan.

Laat een reactie achter