17 juni 2013 Roncevalle (Spanje)

Vanmorgen was het om half 7 al een drukte in de refugé. Michel de Fransman was al bezig om z’n spullen te pakken en daarna begonnen ook de Nederlanders wakker te worden. Toch een beetje uitleg! Gisteravond ben ik met de taxi terug gegaan naar Saint Server. Aangekomen in de refugé waren er al 4 Nederlanders en een Fransman Michel. Jeroen had al over deze man gesproken en was blij dat hij weer alleen liep zonder deze man. Alle Nederlanders, 2 mannen en 2 vrouwen waren begonnen in Nederland, Marijke uit Venlo, 1 uit Eemnes en de andere 2 een echtpaar weet ik niet meer.

Gisteravond met Marijke een pizza gegeten en daar was ook Michel, best gezellig. Om 9 uur ging iedereen plat maar ik was nog helemaal niet moe dus nog ff lekker lezen in mijn Ebook, maar zonder bril is dat toch ook niet fijn ondanks dat ik grotere letters had, dus 11 uur ook plat.

Na een werkelijk heerlijke tocht over de Pyreneeën, lekker rustig gereden en alles gefilmd, aangekomen in Roncevalle. Hier de Nederlandse mensen opgezocht die hier hospitaliseren. Zeven personen, 3 vrouwen en 4 mannen, dus 3 echtparen en 1 man Sjaak die alleen was en de leiding heeft. Ik trof ze heel mooi op tijd, want ze gingen om 1 uur net aan tafel en ik kon zo aanschuiven. Aan tafel werden de taken verdeeld en ik mocht eigelijk wel kiezen wat ik wilde doen. Ik heb gekozen om in de wasserij te gaan staan om daar de was te doen van de binnenkomende pelgrims. Tegen 3 uur hadden wij al 3 wasjes gedraaid en gedroogd. De kleren worden aangenomen, krijgen een label met de kamernummer en worden als ze klaar zijn ook nog naar de bedden gebracht en dat alles voor 2,70 euro.

Even wat uitleg over Roncevalle, 3 jaar geleden waren ze druk aan het bouwen aan een nieuw onderkomen voor pelgrims. De oude zaal had zijn dienst gedaan, hier sliepen altijd ca. 160 pelgrims vlak naast en boven elkaar in stapelbedden waaronder andere ik ook. Nu hebben ze hier allemaal kamertjes voor 4 personen in 3 verdiepingen. De pelgrims komen binnen, krijgen de stempel en kopen voor 10 euro de slaapplaats. De slaapplaats heeft een nummer bv 1-12, het 12e bed op de 1e verdieping.

Vaak komen de pelgrims naar beneden in de kelder om hun was te doen. Als ze dan zien dat je voor zo weinig geld al je kleren kunt wassen wordt daar vaak voor gekozen.

Zo, nu hebben jullie genoeg gelezen, de rest volgt morgen.

Groetn uut Roncevalle

Hans uut Twente

Eén reactie

  • Mem schreef:

    Lieve pap,

    Wat leuk dat je in de wasserij hebt gewerkt! Dus nu kun je heeeeeel goed wassen! Wel makkelijk voor mam, kun je haar taak overnemen!!
    hihi
    Liefs mem

Leave a Comment