6 juli 2014 Santiago de Compostela

Vanmorgen om half 8 met Arturo aan het ontbijt met geroosterde broodjes en jam. Vlees en kaas kennen ze niet dus het moet maar weer. Om 1/2 9 de schoenen aan en de laatste 11 kilometer naar SdC moet te doen zijn. Het weer is wisselvallig en ik kies er voor om mijn windjack en niet mijn regenbak aan te trekken, achteraf is dat een goede keus want het heeft wel gedreigd maar niet geregend.

Zonder stop bereikten we precies om 11 uur het plein van de kathedraal. Ik zie op afstand Theo al staan die foto’s aan het maken is en het weerzien is hartelijk. Natuurlijk feliciteren we elkaar dat we “binnen” zijn.

Voor de kerkdienst van 12 uur wil ik mijn Compostella nog even ophalen maar er staat z’n lange rij dat dat moeilijk wordt. Theo gaat wel naar de kerk en ik zal wel later komen. In het compostellabureau is ook de huiskamer van de lage landen dus ik loop heel brutaal de lange rij voorbij en ga de huiskamer binnen, een heerlijk kopje koffie van Toine van Oorschot en Herman. Toine is ook bestuurslid van het Jacobsgenootschap en heeft de huiskamer onder zijn beheer. We kennen elkaar van vorig jaar. Best weer leuk om hier te zijn en meteen bekenden te zien. zij ontfermen zich over mijn rugzak die de kerk niet binnen mag en ik ga zelf een kwartier te laat de kerk binnen. Natuurlijk is de mis Spaans en alleen het sanctus is Latijns. Na de kerkdienst komen we de 2 Canadese meisjes weer tegen en die gaan samen met ons ook naar de huiskamer. Intussen is de rij nog langer geworden en ik kan lekker binnendoor heel snel mijn Compostella scoren, ook een extra Compostella ivm de afstand. Deze bedraagt maar 340 km deze keer maar ik ben er ook blij mee. We zien diverse mensen weer van de primotivo, Vincent zien we weer onderweg naar ons verblijf wat Theo heeft geregeld, seminar Menor, een oud gebouw waar de priesteropleiding heeft gezeten en nu dienst doet als albergue voor ca 400 pelgrims. We hebben een kamer apart, kost wel € 5,- meer maar je hebt geen last van gesnurk.

Wij zijn er weer, toch wel weer fijn om hier te zijn en bekende dingen te zien. Helaas hebben we niet gezien dat het wierookvat zwaaide in de kerk omdat het te druk was met pelgrims in de gangen en die konden ze niet zo snel weg krijgen.

Het is ontzettend druk in de stad, komt ws omdat het zondag is en morgen zien we verder. We weten nog niet of we morgen verder gaan lopen naar Finesterra. Het is toch weer 100 km en daar doe je 4 dagen over. 1 dag in Finesterra en dat betekend dat we zaterdag pas terug zijn en dan pas dinsdag met de bus terug kunnen naar Nederland. We hebben in ieder geval gekozen voor de eurolanden, een bus rechtstreeks naar Amsterdam.

Als we vanavond besluiten om te gaan dan neem ik in ieder geval mijn iPad niet mee. Ook nog een paar andere dingen laat ik thuis zodat mijn rugzak lichter wordt. Wel mijn mobiele telefoon en daar hou ik dan hopelijk contact mee met de buitenwereld.

Het afscheid nemen van veel bekenden is al begonnen, Florance, Birgitte, Ann en Charlotte, morgen Vincent en de 3 Slowaakse meisjes gaan allemaal een andere kant op, wat blijft zijn de herinneringen.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van de verhalen. Mijn verblijf en reis naar Lourdes in de bus met Joke Hoekman die het geweldig doet als busreisleidster. Ik heb mijn ogen uitgeven met welke energie zij dat doet. CHAPEAU! met hoofdletters!! Mijn verblijf in Roncesvalles samen met een geweldige groep, Rem, Ben, Pauline, Diana en Yvonne jullie ook allemaal bedankt voor deze fijne tijd. Het was hard werken maar de gezelligheid met jullie vergoed heel veel, en natuurlijk de wandeltocht vanaf Oviedo naar SdC was geweldig, heel zwaar maar achteraf heel fijn te doen.

Ook wil ik Ria bedanken, dat zij mij weer voor 7 weken laat gaan om mijn wens weer in vervulling te laten gaan. Ria heel erg bedankt! Ook de kids en aanhang bedankt en ook Henk en Ada die bij mij zijn geweest op hun terugtocht naar huis en toch 1 dag moesten omrijden om 1 avond bij mij te zijn. Gelukkig hadden ze nu een betere slaapplaats dan 4 jaar geleden toen ze mij ook opzochten. Henk en Ada bedankt. Ook Theo de Vries bedankt voor de fijne wandeldagen met elkaar en we gaan deze week nog even verder.

Nederland is verder, wij zijn aangekomen (en afgevallen) dus wat willen we nog meer? Gezellig weer volgende week thuis komen, dus tot ziens!

Groetn uut Santiago de Compostela

Hans uut Twente.

4 reacties

 • José uut Stokkum schreef:

  Proficiat met het behalen van je reisdoel. Knap hoor!
  Bedankt voor alle mooie verhalen. Ik zal ze missen.
  Goede terugreis en hopelijk tot spoedig weerziens. Liefs José

 • Henk en Ada schreef:

  Proficiat met je 2de Compostella, Hans!
  Muy, muy bien! Een bewonderenswaardige prestatie.
  Buen viaje terug gewenst… Good goan en hênig an!

 • Fons Lucas schreef:

  Ha die Hans,
  Ja ja ja …heel knap Hans je hebt wederom weer 1 van jouw dromen laten uitkomen. Super dat het jouw weer gelukt is! Geniet er nog maar lekker even van na en eh… hoalt oe good! Groeten Fons Lucas.

 • joke schreef:

  Lieve Hans,

  Bedankt voor het compliment dat je me gegeven hebt. Maar ik ben reisleidster, dat kost geen energie, maar dat geeft me super veel energie. En ik vond het fantastisch dat je met me meegegaan bent naar Lourdes. Je bent een vriend die ik koester. Veel liefs en bedankt voor je fijne verhalen onderweg naar Santiago. Ik heb er van genoten. Maar nu voor jou…weer heerlijk naar huis en genieten van je familie en vooral van je kleindochter. Veel liefs Joke

Laat een reactie achter