29 Juni 2015 – Roncesvalles

Eindelijk weer een berichtje vanuit Spanje. Wij hebben nu eindelijk een beetje tijd en ook goed internet in een van de 2 restaurants hier in Roncesvalles.

Het hospitaliseren gaat weer prima, maar het is rustig op de camino. Stilte voor de storm. In juli en augustus verwachten ze een hoos wandelaars, dan zijn de vakantie’s aan gebroken. Verbazend is het wel dat er veel jongere mensen onderweg zijn uit heel de wereld.

Wij hebben hier nu wel met veranderingen te maken. Maar ik vind het allemaal wel beter! In de herberg hebben we 172 plaatsen en in de kelder ongewenst 48. Wanneer die allemaal vol zijn is er nog een kampermento. Hier staan 12 kleine gebouwen waar in elk 8 personen kunnen slapen en voldoende ruimte hebben en 2 gemeenschappelijke toiletgebouwen zijn. We hebben er nog geen gebruik van hoeven te maken, maar als dat zo is zal dat voor 2 van ons een makkie zijn om alles te regelen. Nadeel is dat je altijd ca 500 mtr moet lopen naar de herberg en dat er niets te koop is en geen internet is.

Internet is heel belangrijk geworden voor de pelgrim. Er zijn er heel veel die daar om vragen en in de albergue’s is het gewoon slecht. Wij sturen de mensen dan ook door naar de restaurants waar het wel goed is.

Enkele ervaringen:

Zaterdagavond komt een Iers meisje binnen, die helemaal verbrandt is. Ze had haar net gekochte factor 50 in SJPdP laten liggen. Ze heeft de hele nacht liggen rillen in bed en zondag is de dokter er bij gehaald, toch is ze met haar vriend door gewandeld.

Gisteravond om kwart voor 10 komen 4 kerels van ca 20-30 jaar binnen die veels te laat vertrokken zijn uit SJPdP. Omdat hier om 10 uur de lampen uitgaan en de rust moet komen tot 6 uur hebben we besloten om deze 4 in de kelder te leggen. Hier kunnen ze zonder de andere mensen te storen nog douchen en een hapje eten. Blijkt ook nog eens dat ze helemaal geen eten bij zich hebben. Dus 1 stokbrood en een potje paté en 4 appels naar beneden gebracht en de afspraak gemaakt dat om 11 uur alles rustig moest zijn. Ze hebben extra tijd gekregen tot 7 uur en om 8 uur waren ze vertrokken met een heel dankbaar “Buen Camino”.

De taken zijn weer mooi verdeeld. Iedereen pakt aan wat ze zien en zo is de samenwerking heel prettig. De een doet iets meer dat de anderen, maar waar je goed in bent moet je niet veranderen. Ik heb de verantwoordelijkheid over het wassen en delegeer dus ’n 4-tal mensen.

We hebben het systeem aangepast t.o.v. de andere groep en in gezamenlijk overleg is mijn systeem gekozen als het meest efficiënte.

Het eten hier is goed. We eten om 1 uur altijd een warme maaltijd en kunnen kiezen uit 4 voorgerechten, 5 midden gerechten en 4 nagerechten. Wel allemaal een beetje hetzelfde, veel ensalade mixta of tomato. 3 plat geslagen stukjes varkensvlees of rundvlees en in stuk salmon, zitten nog wel veel graatjes in maar dat smaakt nog steeds het beste. Altijd patat erbij met een heel kleine stukje paprika rood voor de kleur. Als nagerecht kies ik altijd yoghurt met lemon, zo krijg ik ook mijn melkprodukten binnen.

Mijn suiker is goed, tenminste ik voel mij goed dus het suiker zal ook wel binnen de normen zijn. Ik moet nu weer oppassen op mijn gewicht want het zijn behoorlijke maaltijden wat je hier krijgt.

Met pastoor Harry gaat het goed. Hij loopt stevig door en is al achter Burgos. Hij zegt dat het goed gaat met zijn voeten en dat hopen we dan maar.

Elke avond tegen 5 uur komen de wolken naar beneden en wordt het een natte mist, een heel mooi gezicht maar de wasjes worden niet meer droog. We beginnen dan ook met het drogen van de kleren in de droger tegen een lager tarief, ’s morgens om 6 uur komen ze nog bij je om de was te drogen of om te wassen, jullie weten het wel hè. Ik ben gekker dan het Peers van Cristus en dat was een ezel, dus ik sta om 6 uur in de wasserij.

nu gaat de lunch beginnen dus allemaal de

groetn uut Roncesvalles

Hans uut Twente.

1 reactie

  • Marco Meilink schreef:

    Hoi hans

    Wat zal Ria verheugd zijn te lezen dat je zo goed bent in het wassen. Dat beloofd nog wat bij thuiskomst ! Zo te lezen vermaak je je wel. Blijf genieten en tot over een maand.

Laat een reactie achter